In ultimii 50 de ani oamenii au castigat 21 de ani de viata

Duminica, 11 Aprilie 2010, ora 14:44
1597 citiri
In ultimii 50 de ani oamenii au castigat 21 de ani de viata

Speranta de viata la nivel global a crescut de la 47 de ani in anii 1950-1955, pana la 68 de ani in anii 2005-2010, informeaza un raport al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) dat publicitatii.

Raportul mentioneaza ca aceasta crestere a sperantei de viata este datorata imbunatatirii hranei si conditiilor de igiena, dar si efectul progreselor intregistrate in tratatarea maladiilor infectioase.

Conform raportului declinul mortalitatii este foarte pronuntat la varstele mai tinere. Se intregistraza valori pozitive si in ceea ce priveste segmentul varstei a treia, unde persoanele varstnice suferinde de boli cronice si degenerative, precum cancer, diabet, probleme cu inima sau respiratorii, traiesc mult mai mult ca urmare a progreselor medicinei, capabila sa trateze si sa amelioreze acest gen de afectiuni.

Astfel, proportia persoanelor care mor la 60 de ani si peste a crescut la nivel global de la 26 la suta in 1950-55, la 54 la suta in 2005-2010.

Conform raportului, trecerea de bolile transmisibile la cele netransmisibile ca principala cauza a mortii este caracteristica tuturor zonelor lumii, cu exceptia Africii subsahariene, unde incidenta HIV/SIDA este larg raspandita iar bolile infectioase provoaca insa numeroase victime.

Daca mortalitatea va continua sa scada la nivel mondial, subliniaza raportul, povara bolilor netransmisibile va deveni si mai mare. Pentru ca majoritatea acestor boli sunt cronice si necesita tratamente pe termen lung, raportul recomanda ca eforturile sa se concentreze pe intarzirea perioadei de inceput a bolii.

Studiul apreciaza ca medicina trebuie sa se orienteze catre reducerea factorilor de risc asociati cu boli cronice precum obezitatea, inactivitatea fizica, fumatul si abuzul de alcool.

Raportul va fi discutat, la o intalnire a Comisiei pentru populatie si dezvoltare a ONU, care va avea loc la sediul din New York al organizatiei, in perioada 12-16 aprilie, precizeaza AP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#speranta viata oameni, #studiu speranta viata , #cercetare
Comentarii
Poza srelu
srelu
rank 5
De fapt nu prea s-a schimbat aproape nimic de cum era fata de acum 100 - 200 de ani