Cum poate functiona creierul daca jumatate din el a fost extirpat

Sambata, 19 Septembrie 2020, ora 06:10
5090 citiri
Cum poate functiona creierul daca jumatate din el a fost extirpat

Creierul uman este un adevarat univers, extrem de complex si plin de multe mistere care inca asteapta sa fie deslusite. De exemplu, poate functiona chiar daca jumatate din el a fost extirpat. Cercetatorii muncesc din greu sa inteleaga aceasta capacitate extraordinara a creierului de a se "reorganiza" cand sufera traume majore, cum este hemisferectomia - extirparea unei emisfere cerebrale.

O echipa de cercetatori de la California Institute of Technology a efectuat un studiu in care a comparat imagini RMN ale creierelor a sase participanti, care au trecut printr-o operatie de hemisferectomie - o procedura neurochirurgicala destul rara, in care o emisfera cerebrala este indepartata sau deconectata de cealalta.

Toti cei sase au fost supusi indepartarii unei jumatati din creier, in copilarie, intre trei si 11 ani, pentru tratarea unei forme extreme de epilepsie, pentru a reduce numarul crizelor, noteaza Live Science.

Cercetatorii au studiat neuroplasticitatea cerebrala a celor sase pacienti adulti, cu varste intre 20 si 30 de ani. Neuroplasicitatea reprezinta capacitatea creierului de a se reorganiza, astfel incat sa poata opera in conditii optime - de exemplu, neuroplasticitatea se manifesta si atunci cand un individ invata sa cante la chitara, legaturile neuronale reformandu-se in asa fel incat sa permita "stocarea" noilor informatii si abilitati.

Oamenii de stiinta au comparat apoi scanarile RMN ale acestor participanti cu alte sase scanari ale unor creiere normale, din grupul de control, dar si cu o baza de date alcatuita din 1.482 de creiere scanate.

Cu ajutorul rezonantei magnetice, cercetatorii au descoperit ca atat cei cu o singura emisfera, cat si cei cu ambele emisfere intacte prezentau aceleasi retele cerebrale care controlau activitatea diferitelor organe si sisteme.

Mai mult, in cazul participantilor cu o singura emisfera cerebrala, diferitele retele cerebrale comunica mai bine, pentru a compensa emisfera pierduta - ei au mai multe legaturi intre retelele creierului, retele care controleaza atentia, activitati senzoriale, emotii, memorii, abilitati care de cele mai multe ori, implica ambele emisfere ale creierului.

Aceasta crestere a conexiunii intre retele arata modul in care creierul ramas compenseaza pierderea de materie cerebrala, pentru a mentine functia cognitiva si constiinta, explica cercetatorii in lucrarea lor. In esenta, retelele din creierul acestora par sa fi invatat sa faca mai multe lucruri in acelasi timp.

"Cand stau in fata computerului si vad aceste imagini RMN care arata doar o jumatate de creier, inca ma uluiesc ca imaginile provin de la omul cu care tocmai am vorbit si care este perfect functional", explica dr. Dorit Kliemann, autoarea studiului.

Literatura de specialitate prezinta mai multe cazuri ale unor pacenti carora le-a fost extirpata o emisfera cerebrala si creierele lor au functionat foarte asemanator cu cel al unei persoane obisnuite.

Un astfel de exemplu este un baiat caruia i-a fost extirpata o treime din emisfera dreapta, inclusiv zona din creier responsabila pentru procesarea informatiilor trimise de ochi. Dupa cativa ani de la operatie, cercetatorii au descoperit ca emisfera stanga a creierului a "preluat" si functiile emisferei drepte si baiatul vedea fara probleme.

In prezent, mecanismul prin care creierul reuseste sa isi reorganizeze retelele nu este inteles pe deplin de cercetatori, dar studii precum cel desfasurat la Institutul Tehnologic din California fac pasi importanti in aceasta directie.

Cititi si:

O molecula cu actiune neurologica ar putea fi folosita pentru a reface legaturile dintre neuroni

Un creier mai mare este indicator al unei memorii mai bune?

S-a incheiat sau nu evolutia omului?

Descoperiri impresionante despre creier

Noptile nedormite cresc riscul de Alzheimer

Citeste si:
Se extinde hepatita misterioasă. OMS e în alertă după 520 de îmbolnăviri pe glob. Expert: ”Vom vedea astfel de cazuri pe tot parcursul verii”
Se extinde hepatita misterioasă. OMS e în alertă după 520 de îmbolnăviri pe glob. Expert: ”Vom vedea astfel de cazuri pe tot parcursul verii”
Numărul cazurilor de hepatită din cauze necunoscute este în creștere. Sunt peste 500 de cazuri la nivel global, iar Organizația Mondială a Sănătății este deja în alertă. În același...
De ce nu s-a mutat încă Traian Băsescu din vila protocol: ”Sper să fie o plecare civilizată”
De ce nu s-a mutat încă Traian Băsescu din vila protocol: ”Sper să fie o plecare civilizată”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, la ieşirea din vila de protocol, că nu s-a mutat încă pentru că nu este gata apartamentul pe care l-a achiziţionat. El a mai spus...
Comentarii
cititoru
rank 5
Si poate sa si candideze