Metoda revolutionara de prevenire a bolilor batranetii si chiar de prelungire a vietii

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 16:05
5021 citiri
Metoda revolutionara de prevenire a bolilor batranetii si chiar de prelungire a vietii

Longevitatea ar putea fi o optiune la indemana, spun oamenii de stiinta, care au descoperit o metoda de a preveni instalarea bolilor specifice varstei a treia. Metoda a fost deja testata pe soareci, dovedindu-se eficienta, cel putin pana la un punct.

Aceasta consta in indepartarea celulelor imbatranite, de cateva ori in viata. S-a reusit, in cazul cobailor manipulati genetic sa imbatraneasca mai repede, prevenirea cataractei si a imbatranirii pielii, cat si reducerea pierderii musculare, conform LiveScience. Metoda a fost testata la Mayo Clinic, in Minnesota.

Celulele imbatranite pot duce la cancer, asa ca organismul de obicei le extermina cu de la sine putere. Cand nu se intampla asta, ele incep sa emane proteine "ciudate". Aceste semnale chimice au un impact inca neinteles la nivelul celorlalte celule, in sensul ca pot duce la boli legate de inaintarea in varsta, care se afecteze si celulele mai tinere.

Acest tip de celule pot ajunge sa reprezinte maximum 15% din totalul celulelor in cazul mamiferelor, soareci sau oameni. Insa acest procent este suficient pentru a avea consecinte majore. Practic, acestea activeaza o varietate de gene care actioneaza in detrimentul unei functionari optime a tesuturilor.

In cadrul experimentului, soareci manipulati genetic pentru a imbatrani prematur, pentru a suferi de cataracta, a avea muchi slabiti si a pierde depozitele de grasime pana la 10 luni, varsta la care ar fi murit de boli de inima, au fost tratati cu un medicament care sa faca celulele imbatranite sa se extermine. Tratamentul, aplicat cand cobaii aveau numai 3 saptamani, a fost repetat la fiecare trei zile. S-a observat ca in comparatie cu soarecii care nu fusesera tratati astfel, cei din primul grup veau muschi mai puternici, nu sufereau de cataracta si o piele mai putin ridata (pentru ca depozitele de grasime din piele erau inca prezente).

Cobaii dintr-un alt grup au fost lasati sa imbatraneasca, lor aplicandu-li-se tratamentul abia de la 5 luni, cand deja acestia sufereau de cataracta si alte boli cauzate de batranete. In cazul lor nu s-au observat initial modificari, insa dupa proceduri repetate deteriorarea muschilor si a tesutului adipos s-a oprit. Cu toate acestea, exemplarele din acest grup sufereau in continuare de bolile care se instalasera inainte de tratament. Medicamentul nu i-a ajutat sa traiasca mai mult, insa starea lor de sanatate a fost superioara celor care nu primisera deloc tratamentul.

In prezent se repeta experimentul pe cobai care sa nu fie manipulati genetic pentru a imbatrani mai repede, insa rezultatele nu vor fi cunoscute mai repede de 3 ani, cat este speranta de viata in cazul soarecilor.

Experimentul ar putea reprezenta o baza pentru crearea unui vaccin care sa tinteasca sistemul imunitar si sa-l determine sa extermine celulele imbatranite, ce ar putea imbolnavi celulele invecinate, dupa cum se mentioneaza in jurnalul Nature. Astfel, s-ar putea preveni bolile specifice batranetii, putandu-se mari chiar speranta de viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vaccin longevitate, #prevenire boli batranete, #prevenire cataracta, #marire speranta viata , #cercetare