Miracolul de la Marea Rosie, simulat pe computer

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 20:15
11844 citiri
Miracolul de la Marea Rosie, simulat pe computer

O simulare computerizata a miracolului despartirii Marii Rosii de catre Moise a demonstrat neconcordante cu realitatea in interpretarea biblica, in special sub aspectul localizarii precise a traversarii.

Studiile precedente legate de vant, valuri si batimetrie au considerat ca un uragan sufland dinspre Nord-Vest a cauzat aparitia unui culoar pe fundul marii prin care Moise si israelitii au reusit sa scape de urmaritorii lor egipteni, potrivit Discovery.

Dar cateva semne de intrebare rasar pe marginea acestei aparente rezolvari. In aceste conditii meteorologice extreme, oamenii nu sunt capabili sa reziste in picioare, cu atat mai mult sa mearga in siguranta. Nici directia din care ar trebui sa bata vantul in realitate nu se potriveste cu mentiunile biblice.

Cartea Exodului cuprinde cateva detalii meteorologice care atrag atentia: "A alungat Dumnezeu marea toata noaptea cu vant puternic de la rasarit [EST] si s-a facut marea uscat ..."

"Daca vrei ca totul sa se potriveasca spuselor biblice, ai nevoie de un vant care sa bata din EST", spune Carl Drews, de la Centrul National pentru Studiul Atmosferei, care si-a consacrat intreaga viata cercetarii Marii Rosii.

Cercetatorul a realizat o simulare computerizata considerand un vant care bate dinspre Est, cu 100 km/h, deasupra unui lac care se intinde pe directia Est-Vest, langa orasul Port Said, la marginea Deltei Nilului. Modelul a evidentiat o suprafata de mal care se poate forma unde fluviul se varsa in lac scotand de sub ape un "pod natural" mentinut uscat timp de patru ore.

Cea mai dificila parte a experimentului, in opinia cercetatorului, este legata de reconstructia geografica a zonei invocate in Biblie. El a ales Lacul Manzala drept cel mai potrivit istoriei Exodului, datorita pozitionarii sale astfel incat un vant din Est sa poate bate pe toata lungimea lui si sa "stranga" apa intr-un capat - situatie imposibila in cazul Marii Rosii, care este alungita Nord-Sud.

Analiza celor mai vechi harti ale regiunii, in care apare trecut Lacul Tanis, a permis cercetatorului sa recreeze cat mai fidel posibil suprafata topografica a anului 1250 i.Hr.

Dar cea mai spinoasa problema este legata de Marea Rosie care nu poate fi mediul in care s-a petrecut miraculoasa trecere, probabila doar in zona mlastinoasa a Deltei Nilului.

In textul Exodului zona este mentionata sub numele de "YAM SUF" care, in traducere literala, inseamna "Marea de Stuf" (Sea of Reeds - in limba engleza), iar multe traduceri ale Bibliei transcriu "Marea Rosie" (Red Sea - in limba engleza), iar aceasta confuzie terminologica a fost adoptata ca termen oficial.

Kenneth Kitchen si James Hoffmeier, specialisti in hermeneutica biblica, sunt de parere ca zona mlastinoasa de langa Canalul Suez (Egipt) este un loc mult mai potrivit pentru a localiza pe harta numele de "YAM SUF" - locul presupusului miracol divin.

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....