Misterul de la Stonehenge: De ce a fost construit monumentul acum peste 4.500 de ani?

Luni, 24 Martie 2014, ora 09:38
8226 citiri
Misterul de la Stonehenge: De ce a fost construit monumentul acum peste 4.500 de ani?
Foto: Live Science

Misterul construirii monumentului neolitic de la Stonehenge dainuie de milenii. Toata lumea se intreaba de ce a fost ridicata aceasta structura neobisnuita in urma cu peste 4.500 de ani. Oamenii de stiinta considera ca Stonehenge a fost fie o structura antica de comunicare sau un sistem de clopote uriase al unei biserici.

Megalitii gigantici de la Stonehenge au generat de-a lungul secolelor diverse teorii ale conspiratiei sau speculatii care sustineau ca acestia erau atribuiti extraterestrilor, potrivit Live Science.

Insa, oamenii de stiinta au propus diverse teorii fundamentale cu privire la construirea monumentului neolitic. Va prezentam cele mai importante ipoteze ale cercetatorilor, legate de ridicarea structurii neobisnuite de la Stonehenge.

1. Teren de vanatoare sacru

Zona din jurul monumentului de la Stonehenge a fost un teren de vanatoare de-a lungul unei rute a migratiei vechilor bouri, cu mii de ani inainte de ridicarea primelor pietre, potrivit unor dovezi arheologice.

Un sit aflat la doar 1,6 kilometri distanta de Wiltshire contine dovezi ale ocupatiei umane din urma cu 3.000 de ani, incluzand si mii de oase de bour si unelte de silex.

2. Monument al unitatii?

Structura Stonehenge ar fi fost ridicata pentru a sarbatori pacea si unitatea, potrivit unor oameni de stiinta. In perioada construirii monumentului, intre anii 3.000 i.Hr. si 2.000 i.Hr., civilizatia din insula britanica a fost extrem de unita.

3. Calendar astronomic

Multi cred ca anticii au sarbatorit solstitiul de iarna la Stonehenge. Drumul din apropiere de Stonehenge este aliniat cu apusul Soarelui de la solstitiul de iarna, iar dovezile arheologice arata ca porcii au fost sacrificati in timpul lunilor decembrie si ianuarie.

4. Ridicat in urma unor iluzii auditive?

Una dintre ultimele teorii care se refera la sursa de inspiratie a celor care au ridicat monumentul este ca el a fost realizat in urma unor "iluzii auditive". Se crede ca pietrele au fost ridicate exact in locul de liniste pe care interferentele acustice le provocau.

5. Cimitir de elita

Misteriosul monument ar fi putut reprezenta un cimitir al elitelor, potrivit unui studiu. Mii de fragmente de oase, resturi a cel putin 63 de oameni au fost exhumate in zona. Mormintele dateaza din jurul anului 3.000 i.Hr.

6. Clopote uriase

Cea mai noua teorie sustine ca pietrele de la Stonehenge produc sunete unice similare cu ale unor clopote. Deoarece sunetele s-ar fi propagat pe distante lungi, acestea ar fi putut fi o forma de comunicare primitiva.

7. Loc de vindecare

Stonehenge ar fi putut fi un loc de vindecare antic, potrivit unei teorii a lui Geoffrey Wainwright si Timothy Darvill. Multe dintre scheletele ingropate in apropiere au avut urmele unor boli sau ale unor rani, semn ca oamenii veneau aici in speranta unei vindecari.

Eveniment Quarterly Report

George Simion își explică ieșirea violentă. „Propagandă rezist. L-am atins pe mână, a început să zbiere că îl agresez”
George Simion își explică ieșirea violentă. „Propagandă rezist. L-am atins pe mână, a început să zbiere că îl agresez”
George Simion a reacționat luni, 2 octombrie, după ieșirea violentă, în care pare că îl bruschează pe un tânăr care îl filma la festivalul „Micul de Aur”. Liderul AUR spune că...
Clotilde Armand, după ce a fost prinsă circulând cu viteză: ”Am greșit, dar mă bucur că Poliția Română este la datorie”
Clotilde Armand, după ce a fost prinsă circulând cu viteză: ”Am greșit, dar mă bucur că Poliția Română este la datorie”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost sancționată de polițiști după ce a fost prinsă circulând cu viteză pe un bulevard din Capitală, mai exact cu 27 de kilometri la oră peste...
#mister monumentul neolitic Stonehenge, #explicatia construirii monumentului Stonehenge, #teorii construirea monumentului Stonehenge , #cercetare