Neasteptat: dezordinea stimuleaza spiritul creator

Duminica, 11 August 2013, ora 21:38
2805 citiri
Neasteptat: dezordinea stimuleaza spiritul creator
Foto: Daily Mail

Ordinea si meticulozitatea nu au neaparat un aport pozitiv asupra capacitatii de a crea si de a da avant activitatilor inovatoare si artistice, au descoperit cercetatorii de la Universitatea din Minnescota, SUA.

Dimpotriva, marii creatori, unii ajunsi genii, sunt renumiti prin neoranduirea din birourile lor, din ateliere sau din alte locuri unde isi desfasurau activitatea creatoare.

Se stie, de exemplu, ca Albert Einstein nu numai ca nu concepea sa aiba ordine in biroul de lucru, dar era neglijent chiar si cu tinuta sa, atunci cand se prezenta in public, comenteaza Daily Mail.

Tot neglijent aparea in public celebrul dramaturg Bernard Shaw. Nu ma pot abtine cu acest prilej sa rememorez un eveniment monden pe aceasta tema, care a ocupat paginile ziarelor la scurt timp dupa razboi.

Se spune ca, la o receptie londoneza, un general american in uniforma eleganta, privind hainele mototolite ale dramaturgului si-ar fi permis sa-i spuna: "Infatisarea dvs. domnule Shaw, arata ca Anglia inca mai suporta ranile acestui razboi". Iar scriitorul i-r fi raspuns: "Iar infatisarea dvs. generale, arata de ce".

Tablourile propriilor ateliere, pe care le-au reprezentat in gravuri sau pe panze pictori de renume, ca Renoir, Rembrandt, Van Gogh dar si romanii Petrascu sau Theodor Palady exceleaza prin raspandirea de obiecte fara nicio oranduiala prin toata incaperea.

Totdeauna s-a acreditat ideea ca aceasta varietate de forme a fost un pretext pentru pictori, ca sa-si exerseze priceperea de a le pune in lumina, de a exploata efectul umbrelor si al culorilor, de a-si exersa jocul tuselor.

Se pare insa ca lucrurile nu stau deloc asa. Neoranduiala din ateliere reprezinta in fapt realitatea lucrurilor, acea realitate cu care se complace omul de arta, ca sa se simta in elementul sau atunci cand creaza.

Se spune ca cea de-a doua sotie a lui Rembrandt, Hendrickje, dereticandu-i cu forta atelierul, l-a decuplat de la preocuparile artistice, transformandu-l pentru multa vreme intr-un om ursuz si chiar instrainat de la vechile sale pasiuni.

Un experient cu concluzii

Cercetatorii de la Universitatea din Minnescota au facut un experiment, urmarind comportarea a doua grupuri de oameni in doua incaperi diferite. Una era aranjata intr-o ordine perfecta, cealalta avea o gramada de obiecte imprastiate.

Pentru ca oamenii sa poata servi o gustare, li s-au pus in fiecare camera mere si ciocolata. Ambelor grupe li s-a dat sa completeze chestionare, fara ca cei testati sa fie informati asupra scopului experimentului.

Din modul cum au fost completate chestionarele, a rezultat ca voluntarii care si-au petrecut timpul in biroul ordonat s-au aratat dispusi sa fie generosi, scrupulosi in tot ce scriau, au preferat sa manace mar decat ciocolata, dovedind ca ii preocupa propria sanatate si s-au comportat pedanti in raporturile dintre ei.

Ceilalti, in harababura din incapere, au devent introvertiti, preocupati de propriile ganduri si indiferenti fata de cei din jur, visatori si chiar rupti de realitate. Au peferat ciocolata, din care au consumat cantitati mari, fara sa-i preocupe faptul ca nu este cea mai buna solutie pentru sanatate. Formularele le-au completat neglijent, indiferenti, fara inters privind continutul acestora si cu gandul dus in alta parte.

Cercetatoarea Kathleen Vohns, de la aceeasi universitate, considera ca experimentul merita extrapolat. Comportarea celor doua grupuri in doua camere inchise reprezinta de fapt comportarea noastra in viata sociala si ea se manifesta in acelasi fel atunci cand sunem in birouri, acasa sau chiar cand navigam pe internet.

Este insa inutil sa fortam nota, obligand toata lumea la un stil ordonat. Aceasta poate inhiba spiritul creator al celor mai dotati dintre semenii nostri, cei care ar putea duce la promovarea stiintei, a artelor si chiar a societatii insasi.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#dezordine element creator, #dezordine studiu, #dezordine beneficii artisti , #cercetare