Ziare.com

Noi mistere din miezul Pamantului, descoperite dupa sute de ani

de George Titus Albulescu
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 11:51

   

Noi mistere din miezul Pamantului, descoperite dupa sute de ani
Miezul solid din interiorul Pamantului, format din fier, este de dimensiunea Lunii si este inconjurat de un nucleu extern lichid. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, au descoperit faptul ca miezul se roteste in directia est, iar nucleul se invarte spre vest.

Misterul in ceea ce priveste sensul de rotatie al miezului Pamantului dainuia de peste 300 de ani, relateaza Science Daily.

Desi Edmund Halley, care a descoperit si cunoscuta cometa, a aratat in anul 1692 ca miscarea campului magnetic al Pamantului este spre vest, este pentru prima data cand oamenii de stiinta au fost capabili sa lege modul in care miezul interior se invarte si comportamentul nucleului exterior.

Planeta se comporta in acest fel ca o consecinta a campului geomagnetic al Pamantului. Rezultatele cercetarilor, publicate in revista Proceedings of the national Academy of Sciences, ajuta oamenii de stiinta sa interpreteze dinamica miezului Pamantului, care este sursa campului magnetic al planetei noastre.

"Campul magnetic impinge spre est miezul interior, facandu-l sa se roteasca mai repede decat Pamantul (in ansamblu - n. red.), dar impinge in directie opusa miezul lichid exterior, care creeaza o miscare spre vest", a spus dr. Philip Livermore de la Universitatea din Leeds.

Faptul ca schimbarile campului magnetic interior al Pamantului sunt lente, intr-un interval de timp de decenii, inseamna ca forta elctromagnetica responsabila pentru impingerea miezului interior si exterior se va modifica de la sine, odata cu timpul.

Acest lucru ar putea explica fluctuatiile rotatiei spre est a miezului interior al Pamantului.

Autorii au folosit un model al miezului Pamantului care a rulat pe super-computerul Monte Rosa, de la Centrul Swiss National de la Lugano, Elvetia.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4756 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cind vom sti totul despre Pamint....

...se va apropia sfirsitul!...

 

la 2 metri sub pamant

devine tot cunoscut!

Deci sa recapitulam:

Miezul este inconjurat de nucleu! Mai, mai! Asta ca sa nu mai amintim de faptul ca: "Misterul in ceea ce priveste sensul de rotatie al miezului Pamantului dainuia de peste 300 de ani". Adica acu' fo 400 de ani nu era un mister, era o chestie la mintea cocosului!

 

Inca odata ...

Nucleul e format din doua componente: partea interioara, care se inverte in aceiasi directie cu pamantul dar mult mai repede, si partea exterioara, care se invarte in directie opusa rotatiei pamantlui. Desi in mare se stia acest lucru de pe vremea lui Halley (secolul XVII), oamenii de stiinta au reusit sa explice cum interiorul nucleului influenteaza rotatia inversa a partii lui exterioare.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor