Noi secrete descoperite despre miezul Pamantului

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 18:55
7414 citiri
Noi secrete descoperite despre miezul Pamantului
Foto: National Geographic

O echipa de oameni de stiinta de la Institutul de Tehnologie California, Statele Unite, a descoperit ca punctul de topire al fierului, in miezul Pamantului, este mai mare decat se credea pana acum, repsctiv de 3025 grade Kelvin.

Experta Jennifer Jackson si echipa sa de la institutul american au comprimat esantioane de fier, elementul principal din nucleul Pamantului, potrivit Phys. Prin comprimarea acestor probe, care au reprodus presiunile extreme din miezul Pamantului, echipa de cercetatori a fost capabila sa estimeze mai exact punctul de topire al fierului din interiorul Terrei.

Nucleul Pamantului este o regiune interioara solida si este inconjurat de un invelis exterior lichid. Temperatura de topire a fierului la presiune inalta ne ofera un punct de referinta important asupra distributiei temperaturii din miezul Pamantului.

"Aceasta este prima data cand cineva a combinat spectroscopia Mossbauer si laserele de incalzire pentru a detecta topirea esantioanelor comprimate", a spus Jackson, principala autoare a studiului care a aparut in revista Earth and Planetary Science Letters.

"Ceea ce am descoperit este ca acest fier, comparativ cu studiile anterioare, se topeste la temperaturi mai mari decat s-a constatat in trecut", a declarat Jackson.

Cercetarile anterioare ale altor echipe, care au realizat comprimari similare - presiuni in jur de 80 gigapascali - au anuntat puncte de topire ale fierului, in aceste conditii, de 2.600 grade Kelvin (2326 grade Celsius - n.red.).

Recentul studiu al lui Jackson sugereaza ca nucleul Pamantului este mai cald decat se credea anterior.

Cunoscand mai multe despre temperatura, compozitia si comportamentul miezului Pamatului putem intelege mai bine dinamica din interiorul Terrei, inclusiv procesele responsabile de mentinerea campului magnetic terestru.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#temperatura topire fier miezul Pamantului, #nucleul Pamantului temperaturi, #topire fier miezul Pamantului , #cercetare