Noi teorii despre sfarsitul lumii

Sambata, 31 Iulie 2010, ora 16:59
7721 citiri
Noi teorii despre sfarsitul lumii

Mai mult de 1.000 de fizicieni s-au reunit la Paris, intr-una din cele mai asteptate intalniri stiintifice. Este primul an in care li s-au alaturat si oameni de stiinta de la Centrul European de Cercetari Nucleare (CERN), de langa Geneva, acolo unde este in desfasurare proiectul celui mai mare accelerator de particule din lume.

La Paris se asteapta sa fie anuntate ultimele descoperiri stiintifice si rezultatele obtinute, dar poate si subiectul pericolului pe care acceleratorul de particule de la CERN il reprezinta pentru securitatea intregii planete.

Se spune ca incercarea de a descoperi Particula lui Dumnezeu ar putea da nastere unei gauri negre care va inghiti totul. Pentru moment, aceasta ipoteza nu se sustine. Cercetatorii, insa, spun ca acceleratorul de particule ar putea sa ne salveze de la alte catastrofe care pot avea loc pana la sfarsitul acestui secol.

Dar exista si alte subiecte care ii preocupa pe cercetatori in zilele noastre. Toate privitoare la "sfarsitul lumii".

Nick Bostrom, directorul Institutului pentru Viitorul Umanitatii, de la Universitatea Oxford, spune ca amenintarile vin din alta parte: tehnologia armelor, inteligenta artificiala si biologia sintetica.

"Acestea sunt catastrofe care pot sfarsi existenta umana pe pamant", declara el, citat de The Guardian.

Cercetarile avansate in numeroase domenii pot avea si rezultate negative, cum ar fi crearea unui virus letal la nivel mondial, a unor noi arme care ar creste riscul unei conflagratii planetare, precum si incercarile oamenilor de a stopa incalzirea globala.

Nick Bostrom mai adauga pe lista scenariilor apocaliptice si inteligenta artificiala. "Robotii ar putea sa-si imbunatateasca propria inteligenta si sa o depaseasca pe cea umana", mai declara el.

"Punctul nostru slab este identificarea pericolelor care ne ameninta existenta, precum si reactia noastra la aceste pericole. Oamenii sunt condamnati doar sa invete din experinta", crede acesta. El aduce ca exemple explozia reactorului nuclear de la Cernobil (1986) si uriasul tsunami din Oceanul Indian care a ucis 230.000 de oameni in anul 2004.

Un alt pericol il constituie "vidul real" care s-ar putea crea in univers. Acesta, raspandit cu viteza luminii, ar putea rescrie legile naturii, se mai mentioneaza in presa britanica.

Citeste si:
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
La un an de zile după ce au început să strângă primele semnături, PSD alături de alte cinci partide nu au reușit să strângă îndeajuns de multe semnături pentru organizarea...