O bacterie din California se hraneste cu arsenic

Vineri, 15 August 2008, ora 16:06
2706 citiri
O bacterie din California se hraneste cu arsenic

La Mono Lake, in California, cercetatorii au izolat o bacterie care se hraneste cu arsenic.

Aceste bacterii foarte vechi se hranesc printr-o combinatie de lumina si arsenic si se reproduc datorita unei substante chimice care este toxica pentru oricare alta forma de viata, informeaza BBC News. Oamenii de stiinta cred ca folosirea arsenicului ca forma de energie este un proces pe care aceste bacterii il folosesc de multa vreme. Rezultatele cercetarilor lor au fost publicate in Science.

Ronald Oremland, de la US Geological Survey, a explicat ca aceste bacterii sunt fotosintetice, folosind lumina soarelui, ca plantele, pentru a transforma bioxidul de carbon in hrana. Ceea ce este uimitor la ele este faptul ca, in cursul procesului, nu este folosita apa, ci arsenicul.

"Aceste lacuri sunt alimentate cu ape hidrotermale, care contin minerale cu urme de arsenic, de la rocile din jur", a explicat Oremland.

Cercetatorii au mai remarcat faptul ca bacteria colonizeaza perimetre mici, formand niste biofilme colorate.

"Am suspectat ca aceste bacterii folosesc arsenic pentru a supravietui, asa ca am extras aceste biofilme pentru a le studia in laborator", a adaugat el. Este pentru prima data cand descoperim un organism care utilizeaza arsenicul pentru fotosinteza, spune Oremland. El crede ca aceasta este o foarte veche capacitate a bacteriilor. "Credem ca aceasta abilitate era utilizata inca dinainte ca oxigenul sa fie prezent in atmosfera", a spus el.

Intelegerea felului in care arsenicul este metabolizat de bacterie poate ajuta cercetatorii sa inteleaga efectele pe care acesta le are asupra celulelor umane. In intreaga lume, 144 de milioane de persoane sunt expuse la diverse forme de intoxicare cu arsenic, din cauza apei pe care o consuma.

Substanta chimica ajunge in corpul celulelor, afectand functionarea lor normala. O expunere mai indelungata poate conduce la boli de piele si de rinichi, la diverse forme de cancer si poate incetini capacitatea intelectuala a copiilor.

Regiunile cele mai contaminate cu arsenic sunt India, Pakistan, China, unde nivelul de arsenicului solubil din apele de adancime este cu mult superior celui recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#arsenic, #fotosinteza, #Mono Lake , #cercetare