Oamenii de stinta sustin ca valul de caldura din Europa ar fi un nou ''semn'' al incalzirii globale

Vineri, 27 Iulie 2018, ora 20:36
5752 citiri
Oamenii de stinta sustin ca valul de caldura din Europa ar fi un nou ''semn'' al incalzirii globale
Foto: Pixabay.com

Valul de caldura cu care se confrunta Europa este "un semn lipsit de ambiguitate" al schimbarii climatice, care l-a facut "mai probabil", potrivit unui studiu preliminar care nu merge insa pana la a pune canicula doar pe seama incalzirii globale, relateaza AFP.

De la inceputul valului de caldura care afecteaza intreaga emisfera nordica de cateva saptamani, oamenii de stiinta subliniaza ca acesta este compatibil cu tendintele anuntate de modele climatice.

Insa, la modul general, cercetatorii sunt reticenti in a atribui doar dereglarii climatice producerea unui eveniment meteorologic extrem, indiferent care ar fi el.

Totusi, tot mai multe cercetari sunt efectuate pentru a determina a posteriori daca este posibil ca un eveniment sa nu se fi produs in absenta schimbarii climatice provocate de activitatile umane.

Cercetatorii din reteaua World Weather Attribution (WWA) au decis sa se miste mai repede si sa nu astepte sfarsitul valului de canicula pentru a-si face calculele, subliniind, de altfel, caracterul "preliminar" al rezultatelor lor.

Ei au comparat cele trei zile consecutive cele mai calde ale valului actual de canicula masurate in sapte statii meteorologice din sase tari (Finlanda, Danemarca, Irlanda, Olanda, Norvegia si Suedia) cu cele trei zile consecutive cele mai calde inregistrate in fiecare an de aceleasi statii care colecteaza date de la inceputul secolului al XX-lea.

Folosind tot modele climatice, ei au ajuns la concluzia ca valul de caldura actuala este "mai probabil" din cauza incalzirii globale.

"Semnul schimbarii climatice este lipsit de ambiguitate", se subliniaza in comunicatul WWA. Cercetatorii diferentiaza insa intre diverse regiuni.

Pentru Olanda, Danemarca si Irlanda, ei estimeaza ca schimbarea climatica "a marit de mai mult de doua ori probabilitatea valului de caldura actual", subliniaza Geert Jan van Oldenborgh, cercetator la Institutul meteorologic olandez KNMI.

In schimb, pentru cele patru statii situate mai la nord, datele le permit doar sa ajunga la concluzia ca schimbarea climatica a crescut probabilitatea caldurii actuale, fara a putea insa sa cuantifice aceasta probabilitate.

"Pentru statia din nordul extrem, de pe cercul arctic, valul de caldura actual este pur si simplu extraordinar, fara precedent in datele istorice", a observat Geert Jan van Oldenborgh.

Chiar daca se declara increzatori in fiabilitatea concluziilor lor, oamenii de stiinta subliniaza ca aceasta analiza este "preliminara", bazata partial pe previziuni de temperatura pentru zilele urmatoare si ca un studiu complet "nu va putea fi realizat decat la finalul verii".

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#canicula europa, #incalzirea globala , #cercetare
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Pai si valul de frig de asta iarna tot "un nou ''semn'' al incalzii
Poza ochi de soim in padure de brazi
ochi de soim in padure de brazi
rank 2