Omul care se joaca de-a Dumnezeu

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 11:27
4654 citiri
Omul care se joaca de-a Dumnezeu
Foto: Arhiva

Un doctor Frankenstein modern, incurajat de clonarea celebrei ovine Dolly, si-a propus sa recurga la acelasi sistem de copiere, avand de data aceasta drept subiect fiinta umana.

Panayiotis Zavos, savant cu o cariera de un sfert de secol in mediul academic si cercetare in domeniul reproducerii, a iscat uriase curente de opinie, prin experimentele sale neortodoxe, arata Discovery Science.

Fertilizarea in vitro, practicata cu success dovedit, l-a determinat pe doctorul american sa forteze limitele unui tabu. El a declarat ca a reusit clonarea unui numar de 14 embrioni umani, transferand 11 dintre ei in uterele a patru femei, pregatite sa dea nastere unui copil clonat.

Intrucat s-a confruntat cu oprobiul cvasigeneral in Statele Unite si, mai ales in Marea Britanie, unde, ca in majoritatea tarilor vest europene, astfel de practici sunt ilegale, controversatul om de stiinta a ales o alta parte a lumii.

Si-a luat ustensilele de "produs oameni", mutandu-si cartierul general pe continentul asiatic.

Fiindca aminteam de Anglia, Societatea Regala de Medicina a declansat o furtuna de proteste si a solicitat imperativ mediei din aceasta tara sa nu promoveze public un asemenea "impostor".

Sprijin total in Orient

Prima tinta a lui Zavos s-a numit Hezbollah, acolo unde un foarte influent imam palestinian i-a acordat intregul sprijin.

A devenit apoi membru al Comitetului Consultativ International din Orientul Mijlociu, precum si al Consiliului Director al Academiei de Stiinte din China.

Presa de pe toate meridianele l-a intrebat, in nenumarate conferinte, care este procentul garantat de creare a unui copil normal, fara malformatii.

Raspunsul sau a fost unul dezarmant de simplu, dar si de ingrijorator: 30%. Restul, suficient motiv de indignare.

Practici ascunse

Impreuna cu un genetician din Olanda, Zanos a recurs la cateva experimente socante, departe de cunostinta lumii.

A inclus in testele sale ovule de bovina drept purtatoare de ADN uman. Mai mult, a prelevat tesut epitelial de la o fetita de 10 ani, decedata.

Pentru divizarea celulei in blastomeri multipli, doctorul a "inselat" ovulul, mimandu-i fecundarea prin intermediul unor minicurenti electrici.

In aprilie anul trecut, insolitul om de stiinta a respins acuzele savantilor de pe mai intreg mapamondul, care l-au catalogat un lacom vanator de bani si faima (100.000 de dolari este tariful practicat de el pentru un implant), afirmand ca procedeul de clonare umana este inevitabil.

Constient totusi ca prin experimentele sale jongleaza cu limite necunoscute, ale caror consecinte sunt total impredictibile, Panayiotis Zavos a subliniat, intr-un recent interviu acordat unui cunoscut canal de televiziune britanic, ca prefera sa se afle de partea Creatorului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#clonare umana, #experimente clonare umana, #Panayiotis Zavos clonare , #cercetare