Polii magnetici ai Pamantului s-au deplasat. Urmeaza inversarea, dupa 780.000 de ani?

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 19:13
8595 citiri
Polii magnetici ai Pamantului s-au deplasat. Urmeaza inversarea, dupa 780.000 de ani?
Foto: NASA

Lansarea din aceasta saptamana a trei sateliti pentru studierea campului magnetic al Pamantului a readus in discutie deplasarea polilor magnetici ai Terrei, care si-a accelerat ritmul. Inversarea polilor magnetici ai Pamantului este un fenomen care nu s-a mai produs de 780.000 de ani.

Agentia Spatiala Europeana va trimite in spatiu trei sateliti in cadrul misiunii Swarm care va incerca sa explice unele lucruri ciudate si neelucidate inca, ale campului magnetic al Pamantului, informeaza AFP.

"Campul magnetic al Pamantului este un lucru foarte important. Acesta face posibila viata pe Pamant, prin furnizarea unui scut impotriva radiatiilor din spatiu", a declarat managerul proiectului Swarm din cadrul diviziei Astrium al ESA.

Fenomenul campului magnetic este unul complex. Astfel, polul magnetic isi poate schimba pozitia, insa campul ramane in general constant. Magnetismul Pamantului provine din lichidul de fier si nichel care se afla in nucleul Terrei, la o adancime de 3.000 de kiloemtri.

Distanta dintre polul magnetic al pamantului si cel geografic se mareste in fiecare an. Astfel, din 2001 distanta s-a marit cu 65 de kilometri pe an, comparativ cu doar 10 kilometri pe an, la inceputul anilor '90.

Inversarea polilor magnetici ai Pamantului este in intarziere

In plus, campul magnetic a slabit. De la mijlocul secolului al XIX-lea, el a pierdut din putere aproximativ 15%. De aceea, unii experti se intreaba daca aceasta nu reprezinta preludiul pentru un eveniment dramatic: inversarea polilor magnetici.

Inversarea acestora, potrivit semnaturilor magnetice gasite in sedimentele vechi, se produce aproximativ la fiecare 200.000-300.000 de ani. Se considera ca fenomenul se intampla atunci cand atomii de fier din lava aruncata de vulcani adopta o polaritate si o pastreaza si dupa ce roca se solidifica.

"Inversarile constituie procese lente si nu se intampla cu regularitate. Cu toate acestea, ultima data cand s-a petrecut acest fenomen a fost in urma cu aproximativ 780.000 de ani. In concluzie, suntem in intarziere in legatura cu inversarea polilor magnetici", potrivt expertilor ESA.

"Campul magnetic este un fenomen foarte complex, care variaza in timp si spatiu. Am identificat mai multe surse, dar daca ne referim la un punct de pe suprafata terestra, atunci totul este amestecat", a spus Mioara Mandea, cercetatoare la Centrul National de Studii Spatiale (CNRS) din Franta.

Cei trei sateliti care vor studia campul magnetic al Pamantului au o greutate de 470 de kilograme fiecare si vor fi plasati pe orbite situate intre 300 si 530 de kilometri altitudine.

Lansarea se va face cu ajutorul unei rachete Rockot de la baza spatiala Plesetk din Rusia.

Se asteapta ca rezultatele obtinute de catre sateliti sa ajute la descifrarea necunoscutelor privind campul magnetic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#inversarea polilor magnetici pamant, #fenomen inversarea campului magnetic, #lansare sateliti camp magnetic, #deplasarea polilor magnetici Pamantului, #campul magnetic scut antiradiatii , #cercetare