Pulsul Pamantului, o data la 10 milioane de ani

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 00:08
4367 citiri
Pulsul Pamantului, o data la 10 milioane de ani

Vulcanii activi de pe Glob par sa fie interconectati si pulseaza impreuna, ca o bataie planetara de inima, o data la 10 milioane de ani, sunt de parere cercetatorii vulcanologi din Norvegia, Hawai si Australia.

Descoperirea sugereaza ca punctele fierbinti vulcanice sunt in legatura cu fluctuatiile generate de nucleul Pamantului, pulsiuni de caldura care traverseaza mantaua si topesc rocile din apropierea locurilor de eruptie vulcanica, printre cele mai cunoscute fiind Hawai si Yellowstone, ambele din SUA, si Islanda, potrivit Discovery.

Alti vulcani sunt mai putin "adanci" si sunt generati de procesul suprapunerii placilor tectonice, insa punctele fierbinti, legate printr-o retea de canale subterane cu adancurile Pamantului, raman o enigma nedezlegata a geologiei, deoarece tectonica globala nu le poate explica, declara vulcanologul Mike Coffin de la Universitatea din Tasmania.

Aceste puncte vulcanice fierbinti sunt legate de uriase eruptii trecute care au acoperit largi suprafete cu lava si nu este exclus sa fi avut consecinte asupra extinctiilor de specii din istoria Pamantului.

Descoperirea pulsiunii simultane a punctelor vulcanice fierbinti a fost facuta de geologul Rolf Mjelde de la Universitatea din Bergen, Norvegia. El a observat ca exista o legatura intre momentele eruptiilor vulcanice de pe intreg cuprinsul Globului: Hawaii, Islanda, Galapagos, insulele Azore, Madeira, Capului Verde si Sf. Elena, Kenya, Yellowstone si zone din Italia.

Momentele de intensitate maxima s-au succedat acum 60, 50, 40, 30, 20 si 10 milioane de ani. O serie secundara de eruptii a avut loc acum 65, 45, 35 si 15 milioane de ani.

Aceste date sugereaza o perioada de pulsatie de 10 milioane de ani, intercalata cu un interval secundat de 5 milioane de ani.

Periodicitatea acestor pulsatii este surprinzatoare, iar daca evolutia ritmica globala se adevereste, inseamna ca explicatia rezida in procesele care au loc in zona discontinuitatii Gutenberg-Wiechert, dintre nucleu si manta, spune cercetatorul.

Rezultatele studiului intreprins de Mjelde, Paul Wassel de la Universitatea din Hawai si Dietmar Muller de la Universitatea din Sydney sunt publicate in numarul din octombrie al revistei de specialitate "Litosfera".

"Daca se demonstreaza pana la capat existenta pulsiunii vulcanice globale, atunci transferul de energie de la granita nucleului cu mantaua pare sa fie cea mai rezonabila cauza", declara Coffin.

Geologii, in cercetarea stiintifica, se confrunta cu o penurie de date, iar bogatia de idei nu le poate suplini, astfel ca o demonstratie a unui fenomen geologic la o scara globala este foarte dificila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#pulsul Pamantului, #vulcani Terra , #cercetare