Romania a ramas cu mai putin de 25 de institute de cercetare: vezi topul

Duminica, 05 Septembrie 2010, ora 12:45
10723 citiri
Romania a ramas cu mai putin de 25 de institute de cercetare: vezi topul

Nici 25, atatea institute de cercetare stiintifica mai exista la ora actuala in Romania. Dintre acestea, doar cateva se pot mandri cu un grad ceva mai ridicat de recunoastere pe plan international a valorii stiintifice.

Numele a cinci dintre aceste institute de cercetare stiintifica din Romania apare in mai mult de 100 de publicatii de specialitate clasificate ISI (Institutul pentru Stiinta Informarii - Philadelphia) si doar trei au fost citate de peste 1.000 de ori in sistemul ISI.

Intr-un clasament intocmit in functie de indicele Hirsch, care masoara impactul pe care il produce munca lor de cercetare in lumea stiintifica, Romania are doar 5 institute de cercetare stiintifica al caror index este cu doua cifre, in conditiile in care acest indicator poate fi si cu 3 cifre.

Indicele Hirsch combina numarul de publicatii ISI cu numarul de citari al acestora. Altfel spus, un indice Hirsch de 10 arata ca institutul de cercetare are cel putin 10 articole ISI, fiecare avand cel putin 10 citari in sistemul ISI.

Valoarea minima a indicelui Hirsch este de 1, palier sub care Romania are un institut de cercetare din 24.

In functie de valoarea stintifica recunoscuta international, topul institutelor de cercetare stiintifica din Romania, potrivit datelor Institute of Scientific Information si Thomson Reuters, arata astfel:

1.Institutul Victor Babes Bucuresti - Cu un indice Hirsch 13, Institutul Victor Babes din Bucuresti este cel mai bine clasat in randul institutelor de cercetare stiintifica din Romania a caror valoare stiintifica este recunoscuta international. Rezultatele muncii de cercetare de la Instititutul Victor Babes sunt reflectate in 193 publicatii si un numar de 542 citati in sistemul ISI. Directorul Institutului Victor Babes, acad. L.M. Popescu, are un indice Hirsch 17, fiind al doilea din acest punct de vedere in randul cercetatorilor romani, dupa dr. Nicolae Barsan, cercetator la Universitatea din Tuebingen, Germania.

2.Institutul I. Murgulescu Bucuresti - Tot un indice Hirsch de 13 are si Institutul I. Murgulescu din Capitala. Numele acestuia apare intr-un numar de 394 publicatii (cel mai mare din randul institutelor de cercetare stiintifica din Romania), citate de 1795 ori.

3.Institutul Clinic Fundeni Bucuresti - Top 3 institute de cercetare stiintifica este incheiat de Institutul Clinic Fundeni. Indicele Hirsch 11 a fost calculat in functie de cele 253 de publicatii ISI in care a fost reflectata activitatea de cercetare a institutului si a celor 538 de citari.

4.Institutul Oncologic N. Chiricuta Cluj - Cu 101 publicatii si 2663 de citari in sistemul ISI, Institutul Oncologic N. Chiricuta din Cluj Napoca ocupa pozitia a patra in clasament, avand un indice Hirsch 11. Dintre toate institutele de cercetare din Romania, Institutul Oncologic N. Chiricuta din Cluj Napoca este cel mai des citat in sistemul ISI, fiind urmat de Institutul I. Murgulescu si Institutul Oncologic Al. Trestioreanu, ambele din Bucuresti.

5.Institutul de Biochimie al Academiei Romane - Ultimul institut de cercetare stiintifica din Romania cu un indice Hirsch cu doua cifre este Institutul de Biochimie al Academiei Romane (indice Hirsch 10) - 44 de publicatii cu 281 citari in sistemul ISI.

6.Institutul N. Simionescu Bucuresti - indice Hirsch 8 - 57 de publicatii cu 193 citari in sistemul ISI.

7.Institutul de Biologie al Academiei Romane - indice Hirsch 8 - 44 de publicatii cu 207 citari in sistemul ISI.

8.Institutul N. Paulescu Bucuresti - indice Hirsch 8 - 42 de publicatii cu 648 citari in sistemul ISI.

9.Institutul de Pedologie si Agrochimie - indice Hirsch 8 - 29 de publicatii cu 148 citari in sistemul ISI.

10.Institutul Oncologic Al. Trestioreanu Bucuresti - indice Hirsch 6 - 106 de publicatii cu 1658 citari in sistemul ISI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
Ioan Aurel Pop, unul dintre intelectualii de vârf ai României, a fost invitat de-a lungul timpului de mai multe partide, fie să se alăture unui proiect politic, în calitate de membru, fie să...
Dreapta Unită cere demisia președintelui AEP Toni Greblă, după scurgerea datelor personale ale potențialilor șefi de secție: „Și-a demonstrat încă o dată incompetenţa”
Dreapta Unită cere demisia președintelui AEP Toni Greblă, după scurgerea datelor personale ale potențialilor șefi de secție: „Și-a demonstrat încă o dată incompetenţa”
Alianţa Dreapta Unită îi cere demisia preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, după publicarea datelor personale ale potenţialilor şefi de secţie de votare....
#top institute cercetare stiintifica, #indice Hirsch Romania, #institute cercetare stiintifice Romania , #cercetare