Teoria lui Einstein, rasturnata? S-a depasit viteza luminii, in premiera

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 11:35
12430 citiri
Teoria lui Einstein, rasturnata? S-a depasit viteza luminii, in premiera
Foto: Reuters

O echipa internationala de oameni de stiinta a anuntat joi ca, in premiera, a fost depasita viteza luminii, fapt ce darama teoria fundamentala a Universului, lansata de Albert Einstein in 1905.

Potrivit declaratiilor facute pentru Reuters de purtatorul de cuvant al echipei ce a participat la teste, Antonio Ereditato, masuratorile facute timp de trei ani au aratat ca particulele numite neutrini, emise la laboratorul CERN de la Geneva, care calatoresc pana la laboratorul subteran italian de la Gran Sasso, au depasit cu 60 de nanosecunde viteza luminii.

"Avem mare incredere in rezultatele noastre. Am verificat din nou si din nou, astfel incat rezultatele masuratorilor sa nu fi fost distorsionate de ceva, dar nu am gasit nimic", a declarat el, mentionand ca oamenii de stiinta urmeaza sa faca verificari suplimentare independente.

Daca rezultatele se vor confirma, descoperirea va darama teoria lui Einstein, care sustine ca viteza luminii este o "constanta cosmica" si ca nimic din Univers nu poate calatori mai repede de atat.

Descoperirea neasteptata a fost facuta in urma experimentului OPERA, care a constat in trimiterea repetata, timp de trei ani, a 15.000 de neutrini la o distanta de 730 de kilometri, in laboratoarele din Italia, unde lucreaza 750 de specialisti din 22 de tari. Neutrinilor le-a luat cu 60 de nanosecunde mai putin sa faca acest drum decat se estima.

Desi mica aceasta diferenta, "din punct de vedere conceptual este incredibil de importanta", a mai spus purtatorul de cuvant al echipei implicate in experiment.

"Nu vreau sa ma gandesc inca la implicatii", a mai spus acesta. "Suntem oameni de stiinta si lucram cu ceea ce cunoastem".

Mare parte din literatura science-fiction se bazeaza pe ideea ca, daca bariera reprezentata de viteza luminii poate fi daramata, intrecuta, calatoria in timp devine, cel putin din punct de vedere teoretic, posibila.

#viteza luminii depasita, #neutrini viteza superioara lumina, #teorie Einstein gresita, #calatorie timp posibila , #cercetare