Se inverseaza si polii magnetici ai Pamantului, la fel ca ai Soarelui ? (Video)

Duminica, 11 August 2013, ora 23:06
11179 citiri
Se inverseaza si polii magnetici ai Pamantului, la fel ca ai Soarelui ? (Video)
Foto: Discovery News

Recent, oamenii de stiinta au anuntat o iminenta inversare a polilor magnetici ai Soarelui, ceea ce ar duce la consecinte ingrijoratoare pentru Terra. Si Pamantul isi inverseaza polii magnetici, insa procesul este unul mult mai complex si mai putin predictibil.

Schimbarea polaritatii campului magnetic al Pamantului s-a prudus de mai multe ori de-a lungul istoriei, dar fenomenul este unul neregulat, potrivit Discovery News.

Inversarea campului magnetic al Soarelui este cauzata de rotirea giganticei sfere de plasma superfierbinte. "Ciclul solar este o perioada de aproximativ 11 ani. De la minimum pana la maximul solar, campul magnetic al Soarelui nostru este determinat de rotatia diferita a astrului.

Aceasta inseamna ca Soarele se roteste mai repede la ecuator decat la poli, asta facand posibila inversarea polilor magnetici", a explicat astrofizicianul dr. Ian O'Neill.

Unii considera ca iminenta inversare a campului magnetic solar ar putea provoca sfarsitul lumii. Dar, potrivit fizicienilor acest lucru nu se va intampla.

Viata a supravietuit pe Pamant la vechile inversari

Pe de alta parte, campul magnetic al Pamantului este creat de miezul Pamantului. Aceste contine o parte lichida, care este in majoritate din fier si nichel si are aproximativ 2.000 de kilometri grosime.

Ciclul electromagnetic din adancul Pamantului se numeste geodinam. Atunci cand fluxurile din miezul Terrei se inverseaza, lucru care se poate intampla numai in conditii complexe, si campul magnetic al Pamantului se inverseaza.

"In cazul in care campul magnetic al Pamantului este slabit in timpul unei inversari, mai multe dintre aceste particule vor trece in artmosfera superioara. Acest lucru ar putea constitui o problema, dar cel mai probabil, atmosfera este suficient de densa pentru a proteja suprafata Pamantului", a spus Cathy Jordan, cercetator la Universitatea Cornell.

Inversarea campului magnetic al Pamantului este cunoscuta datorita faptului ca geologii au detectat asta in roci, mai ales in cele vulcanice, care sunt bogate in minerale magnetice.

Deoarece lava a iesit din adancurile Pamantului si s-a scurs pe suprafata sa, aceasta a pastrat istoria foarte lunga si detaliata a campului magnetic al planetei noastre. Concluziile geologilor arata ca viata a supravietuit pe Pamant vechilor inversari ale polilor magnetici.

Totusi, in cazul producerii unui asemenea fenomen, vor exista efecte negative asupra faunei, dar si a tehnologiei. Potrivit cercetatorilor, urmatoarea inversare s-ar putea produce in cateva mii de ani.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#inversare poli magnetici pamant, #schimbarea polaritatii campului magnetic, #inversarea campului magnetic terestru, #inversarea polilor magnetici Soare , #cercetare