Stephen Hawking ar putea "vorbi" prin undele cerebrale

Duminica, 08 Iulie 2012, ora 14:28
2458 citiri
Stephen Hawking ar putea "vorbi" prin undele cerebrale

Un om de stiinta american va incerca sa-l ajute pe fizicianul Stephen Hawking sa comunice, prin studierea undelor sale cerebrale.

Profesorul Philip Low crede ca, in cele din urma, ii va putea permite lui Hawking sa "scrie" cu creierul, o alternativa la sistemul folosit de fizician in prezent, prin care sunt interpretate miscarile muschilor fetei, relateaza BBC News.

Profesorul Hawking a fost diagnosticat cu o boala neuronului motor in 1963 iar, in anii 1980, a reusit sa comunice cu ajutorul unui computer, pe care il activa cu varful degetului mare.

Conditia sa s-a inrautatit, trecand la un sistem cu senzor infrarosu, care ii citeste miscarile fetei.

Noul sistem, bazat pe undele cerebrale, ar trebui sa impiedice izolarea totala a omului de stiinta care, pe masura ce boala se agraveaza, isi va pierde si putina mobilitate a fetei pe care o mai are.

In 2011, Hawking i-a permis lui Low sa ii scaneze creierul, folosind dispozitivul iBrain, dezvoltat de start-up-ul din Silicon Valley, Neurovigil. Acesta inregistreaza undele cerebrale prin EEG (electroencefalograma), iar datele sunt transmise intr-un computer.

Diversele unde cerebrale sunt asociate unor ganduri. De exemplu, daca Hawking se gandea sa-si miste picioarele, un anumit model de unda era emis. Astfel, se poate crea un algoritm. Ramane de vazut daca acest sistem poate interpreta corect informatiile.

De asemenea, compania Intel a inceput sa lucreze la un dispozitiv de comunicare, dupa ce Hawking a cerut co-fondatorului Gordon Moore sa-l ajute. Acest dispozitiv va dezvolta un program de recunoastere a miscarilor faciale in 3D, pentru a mari ritmul de cuvinte pe minut pe care profesorul le-ar putea scrie.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...