Sunt culorile doar o iluzie?

Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 20:10
9300 citiri
Sunt culorile doar o iluzie?
Foto: Pixabay

Culorile ne ajuta sa percepem realitatea din jurul nostru, obiectele care, de fapt, sunt compuse din atomi - campuri de forta microscopice care ocupa spatiu.

Si, desi se spune ca materia solida reprezinta 99,9% spatiu gol, de fapt este 100% spatiu gol, pentru ca spatiul nu este de fapt deloc umplut, sustine Paul King, fost cercetator la Centrul UC Berkeley Redwood pentru Neurostiinta Teoretica, citat de Forbes.

Astfel, culorile reprezinta un element esential al perceptiei mediului inconjurator, fara de care lucrurile nu arata "a nimic", sunt doar structuri moleculare in jurul nostru.

Insa, ceea ce percepem drept culoare este doar modalitatea prin care creierul "traduce" sau "explica" fotonii electromagnetici care se ciocnesc de fotoreceptor - retina din ochiul uman.

Multi fotoni care ajung la ochi nici macar nu activeaza fotoreceptorii - razele X si frecventele radio, care trec prin retina si prin intreg corpul. Alti fotoni, precum cei infrarosii si ultravioleti, sunt absorbiti si sunt transformati in caldura, tot fara a activa fotoreceptorii.

Doar o gama foarte restransa este "vizibila", iar oamenii de stiinta catalogheaza culoare drept o "vopsea" pe care sistemul vizual al omului o poate detecta si care este legata in mare parte de suprafata obiectului, datorita materialului de suprafata.

Astfel, atunci cand "vedem culoare", de fapt simtim asepcte ale compozitiei moleculare ale suprafetelor obiectului in mediul inconjurator, insa este nevoie de o procesare pentru a transforma lumina vizibila detectata in ceea ce percepem a fi suprafata colorata.

Ce au câștigat și ce au pierdut Iohannis și România în urma candidaturii la șefia NATO: ”Tevatura a fost percepută ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”
Ce au câștigat și ce au pierdut Iohannis și România în urma candidaturii la șefia NATO: ”Tevatura a fost percepută ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”
Retragerea candidaturii la șefia NATO a președintelui Klaus Iohannis nu vine ca o surpriză, însă analiștii punctează că șeful statului ar fi putut câștiga o șansă uriașă....
Ce scrie presa străină despre retragerea candidaturii lui Iohannis la șefia NATO: ”Finalul unui fals suspans”
Ce scrie presa străină despre retragerea candidaturii lui Iohannis la șefia NATO: ”Finalul unui fals suspans”
Preşedintele român Klaus Iohannis şi-a anunţat retragerea candidaturii de la şefia NATO, lăsând astfel drum liber premierului olandez Mark Rutte să-i succeadă lui Jens Stoltenberg,...
#culori iluzie, #creier iluzie culori , #cercetare
  1. A murit actorul Donald Sutherland, starul din ”MASH” şi ”The Hunger Games”. Anunțul făcut de fiul său FOTO
  2. Singurul mod în care ar trebui să depozitezi avocado. Trucuri pentru a-l păstra proaspăt după ce mănânci doar jumătate
  3. Unul dintre cele mai bune remedii pentru a scăpa definitiv de durerile de spate este complet gratuit. "Vine cu multe alte beneficii"
  4. La coada Europei! Românii au acces doar la o mică parte din medicamentele aprobate la nivel european
  5. Caniculă, kilograme și imunitate. De ce trebuie să fim atenți când folosim aerul condiționat
  6. Boala transmisă de țânțari care face ravagii în lume. Când trebuie să-ți faci vaccin ca să pleci în vacanță
  7. Răspunsul imunitar la Covid-19. Ce persoane iau virusul dar nu se îmbolnăvesc
  8. Primii la linia de sosire – TradeVille
  9. Ce susțin procurorii că ar fi făcut Alec Baldwin cu arma înainte de a o ucide pe colega de platou
  10. Herculaneum, plaja antică a bogaților din Imperiul Roman care a fost înghițită de erupția Vezuviului, va fi redeschisă publicului