Sunt culorile doar o iluzie?

Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 20:10
8920 citiri
Sunt culorile doar o iluzie?
Foto: Pixabay

Culorile ne ajuta sa percepem realitatea din jurul nostru, obiectele care, de fapt, sunt compuse din atomi - campuri de forta microscopice care ocupa spatiu.

Si, desi se spune ca materia solida reprezinta 99,9% spatiu gol, de fapt este 100% spatiu gol, pentru ca spatiul nu este de fapt deloc umplut, sustine Paul King, fost cercetator la Centrul UC Berkeley Redwood pentru Neurostiinta Teoretica, citat de Forbes.

Astfel, culorile reprezinta un element esential al perceptiei mediului inconjurator, fara de care lucrurile nu arata "a nimic", sunt doar structuri moleculare in jurul nostru.

Insa, ceea ce percepem drept culoare este doar modalitatea prin care creierul "traduce" sau "explica" fotonii electromagnetici care se ciocnesc de fotoreceptor - retina din ochiul uman.

Multi fotoni care ajung la ochi nici macar nu activeaza fotoreceptorii - razele X si frecventele radio, care trec prin retina si prin intreg corpul. Alti fotoni, precum cei infrarosii si ultravioleti, sunt absorbiti si sunt transformati in caldura, tot fara a activa fotoreceptorii.

Doar o gama foarte restransa este "vizibila", iar oamenii de stiinta catalogheaza culoare drept o "vopsea" pe care sistemul vizual al omului o poate detecta si care este legata in mare parte de suprafata obiectului, datorita materialului de suprafata.

Astfel, atunci cand "vedem culoare", de fapt simtim asepcte ale compozitiei moleculare ale suprafetelor obiectului in mediul inconjurator, insa este nevoie de o procesare pentru a transforma lumina vizibila detectata in ceea ce percepem a fi suprafata colorata.

#culori iluzie, #creier iluzie culori , #cercetare