Telescopul Ice Cube, ingropat in gheata, in cautarea neutrinilor

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 23:46
3209 citiri
Telescopul Ice Cube, ingropat in gheata, in cautarea neutrinilor
Foto: Reuters

Telescopul IceCube, cel mai amre din lume, se afla ingropat la 2.400 de metri sub gheata Antarcticiia, de unde promite sa dezlege unul dintre marile mistere ale Universului. Detectorul va incerca sa descopere secretul micilor particule, denumite neutrini.

Cel mai mare telescop din lume, ingropat adanc sub Polul Sud si a carui constructie a durat 10 ani, are volumul de un kilometru cub, potrivit Reuters.

Conceput pentru a detecta neutrinii, ce sunt emisi de stelele care explodeaza si se deplaseaza cu o viteza apropiata de cea a luminii, telescopul a revenit in atentia lumii, in urma descoperirii bosonului Higgs, un element de baza al Universului, de saptamana trecuta.

"Ridica un deget si o suta de miliarde de neutrini emisi de Soare trec prin el in fiecare secunda", a spus Jenni Adams, fizician de la Universitatea Canterbury din Noua Zeelanda, care lucreaza la IceCube.

Constructia Ice Cube reprezinta o serie de detectoare de lumina ingropate in gheata, prin foraj. Cand neutrinii interactioneaza cu gheata, ei produc niste particule incarcate, care creeaza apoi lumina, ce poate fi detectata.

Gheata actioneaza ca o "plasa" care izoleaza neutrinii, facandu-i mai usor de depistat. De asemenea, gheata protejeaza telescopul de radiatiile daunatoare.

"Daca lumina unei supernove se stinge acum in galaxia noastra, noi putem detecta sute de neutrini cu ajutorul Ice Cube. Noi nu vom putea vedea particulele in mod individual, dar intregul detector se va lumina, precum un imens foc de artificii", a precizat Adams, in cadrul unei conferinte internationale dedicate fizicii si desfasurata la Melbourne, Australia.

Inainte ca IceCube sa fie finalizat in 2010, oamenii de stiinta observasera doar 14 neutrini. Cu noul instrument, asociat cu un alt telescop aflat in Marea Mediterana, cercetatorii au reusit sa detecteze sute de neutrini.

Pana in prezent, neutrinii detectati au fost creati in atmosfera Pamantului, insa oamenii de stiinta spera ca IceCube va descoperi si particule provenite din spatiu.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#telescop IceCube Antarctica, #IceCube detector particule neutrini, #IceCube dezlegarea misterelor Universului, #detector particule gheata Antarctica , #cercetare