Teoria relativitatii a lui Einstein, infirmata de Soare?

Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 17:43
5806 citiri
Teoria relativitatii a lui Einstein, infirmata de Soare?

Teoria relativitatii, a lui Einstein, ar putea fi contrazisa de o variatie a unei teorii formulate cu aproape un secol in urma de catre Arthur Eddington, care ii pune in evidenta limitele, prin raportarea la Soare.

De aici ar putea rezulta noi teorii ale gravitatiei, cred cercetatorii portughezi, noi alternative la teoria generala a lui Einstein, care pot fi testate prin studierea Soarelui, scrie Physics World.

Pana acum, teoria relativitatii generale, a lui Einstein, care descrie gravitatia ca si curbura spatio-temporala in jurul obiectelor cu mase gravifice mari, a trecut toate testele experimentale si observationale.

Exista inca dificultatea unirii acestei teorii cu mecanica cuantica si mai ales explicarea naturii materiei intunecate si a energiei intunecate, care determina o problema conceptuala de singularitati.

Mai multe teorii alternative au fost propuse de cercetatori ai Universitatii Catolice din Chile, in colaborare cu cei de la Universitatea Oxford, care considera adaugarea unui termen de respingere din punct de vedere gravitational in cazul teoriei relativitatii generale. Acest lucru prezice faptul ca Universul provine de la un Big Bang, care nu implica in acelasi timp si formarea unei gauri negre.

Casanellas Jordi si colegii sai de la Universitatea Tehnica din Lisabona au calculat faptul ca teoria lui Eddington ar trebui sa prevada diferente masurabile comparativ cu teoria gravitationala standard.

Astronomul britanic Arthur Eddington, de la Trinity College, Cambridge, este cel care, in mai 1919, confirma teoria lui Einstein, prin observatiile astronomice facute in insula Principe, vestul Africii, ceea ce in lumea fizicienilor este cunoscut ca fiind "eclipsa de Soare care a schimbat lumea".

In acelasi an, Eddington prezinta studiile sale bazate pe teoria gravitatiei a lui Einstein, confirmata experimental de Erwin Hubble, tot in 1919. Momentul crucial este noiembrie 1919, cand presa din intreaga lume a cunoscut rezultatele experimentale care confirmau teoria lui Einstein, cea despre gravitatia generala, si astfel era inlocuita vechea teorie clasica a lui Newton.

Conform enuntului lui Einstein, gravitatia generala este rezultatul curbarii spatiului si timpului, fapt ce modifica traiectoria razelor de lumina care trec in apropierea oricarei mase gravifice.

Variatiile de gravitatie din interiorul Soarelui presupun o variatie a densitatii sale de distributie, care ar trebui sa modifice propagarea undelor solare, masurate cu ajutorul tehnicilor de helioseismologie, este concluzia noului studiu. Astfel, fizicienii considera necesitatea introducerii unor teorii alternative ale gravitatiei, prin scrierea unui nou termen.

Profesorul Clifford Will, de la Universitatea Washington din St. Louis, SUA, a precizat ca "este un exemplu frumos de a folosi Soarele ca un laborator pentru palparea fizicii fundamentale". Cu toate acestea, "nu este clar inca daca limitele propuse prin prezenta lucrare reprezinta amenintari prin aparitia de teorii alternative ale gravitatei", mai spune el.

Citește și:
Colegul de bancă din liceu al lui Lucian Bode, pus șef la Imigrări. Șirul lung de funcții în care a fost numit ilegal: ”Nu au fost verificate de nicio instituție a statului”
Colegul de bancă din liceu al lui Lucian Bode, pus șef la Imigrări. Șirul lung de funcții în care a fost numit ilegal: ”Nu au fost verificate de nicio instituție a statului”
Austria a dat vot negativ pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, iar motivul invocat a fost cei peste 75.000 de migranți ilegali din Austria care nu au fost înainte...
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României încasează lunar aproximativ 2.500 de euro pentru a lua cele mai bune decizii pentru cetățeni din fruntea ministerelor pe care le conduc, însă nu toți trăiesc doar din...