Un nou studiu explica de ce pasarile nu au dinti

Miercuri, 23 Mai 2018, ora 14:21
6320 citiri
Un nou studiu explica de ce pasarile nu au dinti
Foto: Arhiva Ziare.com

O echipa de oameni de stiinta din Germania a propus o noua teorie care ar putea explica de ce pasarile, care sunt descendenti ai dinozaurilor, si-au pierdut dintii in cursul evolutiei.

Potrivit unui studiu publicat miercuri, explicatia ar putea avea legatura cu scurtarea perioadei de eclozare si cresterea sanselor de supravietuire, informeaza AFP.

Pasarile moderne au ciocuri lipsite de dinti, la fel ca unii dinozauri care au trait in era mezozoica (intre 251 milioane de ani si 65 de milioane de ani in urma) . De-a lungul timpului, specialistii au avansat mai multe ipoteze prin care s-a incercat sa se explice prezenta ciocurilor pasarilor.

Conform unor cercetatori, disparitia dintilor a facut posibila usurarea greutatii capului si facilitarea zborului activ. Insa acest lucru nu ar explica de ce unii dinozauri carnivori din mezozoic, care erau incapabili sa zboare, nu aveau dinti, ci cioc, au obiectat cercetatorii de la Universitatea din Bonn in cadrul unui studiu publicat in jurnalul Biology Letters (Royal Society).

Teza cel mai frecvent acceptata pentru motivul disparitiei dintilor este cea a unei schimbari care a intervenit in dieta pasarilor. Astfel, ciocul ar fi permis apucarea mai usoara a anumitor tipuri de alimente, precum semintele, fapt ce ar fi facilitat supravietuirea acestor vietuitoare in timpul marii extinctii a speciilor de acum 65 de milioane de ani, cauzata in special de impactul unui asteroid urias cu Pamantul, fenomen care a bulversat clima planetei.

Dintii si ouale

Cercetatorii de la Universitatea din Bonn au prezentat, miercuri, o noua ipoteza privind strategia de reproductie a dinozaurilor aviari si durata de incubatie a oualor.

Studiul acestora se bazeaza pe o cercetare recenta a paleontologilor americani care a scos in evidenta incubatia lenta a oualor de dinozaur.

Acest proces ar fi durat cateva luni, ca si in cazul reptilelor primitive, insa la pasari moderne durata este mult mai scurta (de la zece zile la cateva saptamani) . Potrivit oamenilor de stiinta, un rol important in acest caz il au... dintii.

Procesul de dezvoltare a danturii la dinozauri dura aproximativ 60% din perioada de incubatie. Cu alte cuvinte, embrionul trebuia sa astepte in oua finalizarea aparitiei dintilor, dupa cum au subliniat cercetatorii Tzu-Ruei Yang si Martin Sander.

Insa ouale constituie o tinta favorita pentru pradatori, de aceea, majoritatea dinozaurilor le ingropau si nu mai erau preocupati de ele.

Astfel, o perioada mai scurta de incubatie a permis eclozarea mai rapida si a oferit "un important avantaj" din punct de vedere evolutiv.

"Sugeram ca selectia naturala in favoarea disparitiei dintilor este un efect secundar al selectiei in favoarea unei dezvoltari mai rapide a embrionului si a unei perioade de incubatie cu o durata mai scurta", noteaza oamenii de stiinta.

Aceasta teorie explica totodata pierderea dintilor si prezenta ciocului la unii dinozauri nonaviari, au subliniat cercetatorii.

Citeste si De ce pasarile au cioc, nu dinti? Acest dinozaur ar putea avea raspunsul

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#pasari cioc dinti studiu , #cercetare
Comentarii
Poza Karitch Pogonitch
Karitch Pogonitch
rank 5
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Articol interesanta, dar care nu explica de ce nu are daddy dinti?