Va opri Laserul de la Magurele "exodul creierelor" din Romania?

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 19:56
2260 citiri
Va opri Laserul de la Magurele "exodul creierelor" din Romania?
Foto: Arhiva

Proiectul tehnologic al laserului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) de la Magurele este primul pas important pentru a lupta impotriva exodului creierelor, a afirmat, vineri, comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Victoria, impreuna cu premierul Victor Ponta.

"Acest proiect va fi primul pas important pentru a lupta impotriva exodului creierelor. Din multe motive este un proiect emblematic nu doar pentru Romania ci si pentru Europa. Acelasi lucru este valabil si pentru faimosul pod, numit acum 'Noua Europa' care va lega nu doar doua regiuni, aspect de altfel foarte important, ci va contribui in mod categoric la imbunatatirea retelei de transport transeuropene", a spus oficialul european.

Incepe constructia celui mai puternic laser din lume, la Magurele. Totul despre proiect

Comisarul a precizat ca nu se afla in Romania doar pentru a discuta despre provocari si probleme, ci si pentru a participa la doua evenimente extraordinare, mentionand in acest sens inaugurarea proiectul tehnologic al laserului ELI-NP si a podului de la Calafat-Vidin.

"Ma bucur sa aflu ca va purta numele Noua Europa (podul de la Calafat-Vidin - n.red.), ceea ce este un semn al cooperarii stranse dintre Romania, Bulgaria si Europa. In ce priveste proiectul ELI-NP, acesta are o mare importanta nu doar pentru Romania, dar si pentru Europa, in ansamblul ei. Tehnologia de acolo va putea fi utila cercetatorilor din lumea intreaga'', a adaugat Johannes Hahn.

Ponta, la Magurele: Se intampla lucruri in Romania pe care nu le credeam posibile

El a aratat ca proiectul de la Magurele este primul de o asemenea anvergura pentru acest tip de infrastructura ce va fi realizat in noile state membre ale Uniunii si a punctat faptul ca UE contribuie cu fonduri structurale de aproximativ 260 de milioane de euro.

Johannes Hahn a remarcat ca este pentru prima data cand fondurile structurale vor finanta infrastructura in domeniul stiintific, reamintind in acest context ca a fost ministru pentru stiinta si tehnologie.

Laserul de la Magurele va duce la descoperirea unei noi stiinte

Johannes Hahn va participa si la inaugurarea proiectul tehnologic al laserului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) de la Magurele. Centrul de cercetari stiintifice in domeniul fizicii nucleare care va fi construit in Romania este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansata structura pe plan mondial destinata studiilor legate de radiatia fotonica cu caracteristici extreme. Celelalte doua centre, ELI-Beamlines si ELI-ALPS, vor fi construite la Praga (Cehia) si Szeged (Ungaria).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#laser Magurele, #ELI NP Magurele, #locuri munca laser Magurele, #joburi laser Magurele , #cercetare