Veste proasta cu privire la celulele stem embrionare din sange

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 17:39
2960 citiri
Veste proasta cu privire la celulele stem embrionare din sange
Foto: Le Parisien

Intr-un studiu publicat saptamana aceasta, cercetatorii americani resping existenta in sange si in maduva osoasa a oricaror celule stem de tip embrionar, denumite VSEL, identificate in cercetarile precedente.

Initial, in 2006, oamenii de stiinta anuntasera descoperirea de celule stem la soareci, iar studii ulterioare au relevat prezenta lor si la oameni.

Potrivit cercetatorilor, asemenea celulelor stem provenind din embrion, celulele VSEL (very small embryonic-like stem cell) ar avea potential de a deveni oricare celula din corp, facand posibila repararea tesuturilor deteriorate de o boala sau un accident, conform Le Parisien.

Astfel, ele ar putea reprezenta o alternativa a celulelor stem embrionare pentru cercetare, subiect care, de altfel, ramane foarte controversat, deoarece duce la distrugerea de embrioane umane.

Insa alte laboratoare n-au putut reproduce aceste rezultate, ceea ce i-a determinat pe cercetatorii de la Facultatea de Medicina din Stanford, California, sub conducerea profesorului doctor Irving Weissman, sa incerce la randul lor sa identifice celulele VSEL si sa le evalueze potentialul medical.

Folosind mai multe metode, autorii studiului au constatat ca cea mai mare parte din aceste mici particule existente in maduva osoasa a soarecilor nu erau celule, ci ramasite de celule moarte sau celule vii incapabile sa devina indiferent ce alta celula.

"Rezultatele noastre resping limpede faptul ca celulele VSEL in studiile pe soareci au potentialul celulelor stem embrionare si pun serios la indoiala aplicarea lor clinica potentiala la om", explica dr. Weissman, al carui studiu a aparut in revista "Stem Cell Reports".

Studiul in cauza repune pe tapet proiectul unei societati americane de biofarmacie, Neostem, de a proceda la efectuarea unor teste clinice pentru a proba capacitatea celulelor VSEL in medicina regeneratoare la om.

Celulele VSEL, "risipa de bani"

Neostem si-a rezervat drepturile exclusive asupra tehnologiei VSEL si planuieste sa solicite autorizarea Agentiei americane de medicamente (Food and Drug Administration), pentru un prim test clinic la persoane suferinde de boli parodontale, infectii ale gingiei.

Pentru dr. Ihor Lemischka, profesor de biologie regeneratoare din cadrul "Mount Sinai Medical Centre" din New York, concluziile la care s-a ajuns "regleaza definitiv problema celulelor VSEL, a caror cercetare 'era risipa de bani'".

Dr. Lemischka, ce nu a participat la studiu, a precizat pentru AFP: "Impresia mea este ca un foarte mic numar de oameni de stiinta ce se ocupa de cercetarea celulelor stem acorda o oarecare credibilitate acestor studii asupra celulelor VSEL".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#celule stem embrionare sange, #existenta celule stem embrionare sange, #celule VSEL , #cercetare