Visele, intre constient si inconstient - explicatii si interpretari

Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 16:54
40933 citiri
Visele, intre constient si inconstient - explicatii si interpretari
Foto: scritube.com

Cand visam, suntem altcineva. Forte obscure ce scapa adesea stiintei controleaza subconstientul nostru. Cand suntem framantati, visele ne urmaresc pentru ca mintea noastra trebuie sa-si recapte echilibrul, constientul trebuie sa descarce in subconstient emotii acumulate.

Momentele de visare pot sa apara si de 5-6 ori in timpul noptii, in timpul acelei parti profunde a somnului. Visul ajuta la regenerarea celulelor nervoase, dar si la odihnirea mintii. Ele sunt calea spre cunoasterea sinelui profund.

Interpretarile viselor se pot codifica in functie de simbolurile continute: caractere (oameni, animale, figuri mitice sau fantastice). Insusi visatorul nu este codificat separat, ci in functie de interactiunea cu celelalte simboluri. Dorintele, nevoile, emotiile si sentimentele exprimate in vise pot fi simboluri ale unora reale sau echivalente ale acestora si pot fi atat de factura fizica, cat si psihica.

Aparitia animalelor in vise transmite informatii despre caracterul nostru sau al unor oameni apropiati, trasaturi pe care nu le observam sau pe care nu le acceptam.

Freud si interpretarea viselor

Psihiatrul austriac Sigmund Freud descrie visele de compensatie ca acele vise in care dorintele noastre, manifestate sau reprimate, dar neideplinite in realitate, chiar se materializeaza la nivelul inconstientului, insa nu in maniera in care noi ne dorim, ci intr-una distorsionata.

Pentru Freud, inconstientul colecteaza si acele dorinte puternic interzise de latura morala a individului, cum ar fi dorintele sexuale. Visul se afla situat la un nivel instinctual. Cu toate acestea, visele cu un continut sexual dezvaluie adesea lipsuri de natura afectiva.

Asa cum Freud arata in cartea sa, Interpretarea viselor, oamenii din epoca primitiva credeau ca visele lor sunt legate de fiintele supranaturale in care credeau si ca aduceau inspiratie atat de la fortele binelui, cat si de la fortele raului. Insa apoi Aristotel a inceput sa filozofeze asupra viselor din perspectiva individualitatii umane, a psihologiei.

Atat Freud, cat si discipolul sau, elvetianul Carl Gustav Jung, cred in existenta inconstientului. Visele reprezinta canalul de comunicare dintre constient si subconstient. Pentru Freud, visul este retrospectiv, se refera la evenimente trecute, pentru Jung, unul dintre discipolii sai, simbolurile din vise sunt de factura prospectiva, ele aduc informatii despre dezvoltarea ulterioara a individului.

Jung si arhetipul sinelui

In lucrarea sa, "Psihologie si alchimie", Jung ilustreaza teoriile dezvoltate de el, mai ales acela al procesului de individuatie, prin care indivul este perceput ca fiind intr-o continua dezvoltare. Acesta, ca si Freud, acorda o mare valorizare seriilor de vise. Acestea, teoretic, reiau teme si idei ascunse care sunt reluate pana cand visatorul le asimileaza la nivel constient. Astfel, cand interpretarea unui vis este gresita, reluarea sa poate schimba directia de intelegere a visului.

Freud a numit "continut manifest" al visului acele elemente ale sale care oglindesc impresii sau fragmente ale trairilor si actiunilor din ziua anterioara visarii.

Dintre teoriile lui Jung, foarte strans legate de perceptia viselor, se afla si asistemul structurii arhetipale a omului, materialul sau spiritual si comportamental dual.

Arhetipul sinelui este bazat pe dualitatea dintre constient si inconstient. Persoana este acea imagine pe care o prezinti lumii, o masca, daca ne gandim la etimologia cuvantului (lat. "persona"=masca). Ea poate aparea in vis sub forme diferite, insa tu stii ca te reprezinta. Umbra ilustreaza acea parte din tine pe care o negi, pe care nu vrei sa o arati lumii. Figurile infricosatoare din vise (un criminal sau un urmaritor) sunt acea umbra a ta si iti apar pentru ca sa le constientizezi si sa gasesti rezolvarea pentru acele probleme care te macina.

Arhetipul erotic este legat de perceptiile asupra mamei si tatalui. "Anima" este partea feminina a sinelui, iar "animus" este partea masculina. Aceste caractere apar in vis sub forma unor elemente care sugereaza unul dintre acesti doi poli. Pot avea rolul de a-ti sugera sa fii mai sensibil sau mai hotarat.

In continuare, viata individului poate fi influentata de "batranul intelept" si "marea mama". Primul este o figura care te sfatuieste si te ghideaza spre calea cea buna. Apare ca o persoana de sex masculin care are o anumita autoritate. Marea Mama poate sa fie mama, bunica sau alta figura de sex feminin, dar si o vrajitoare sau sau o femeie rea batrana, care simbolizeaza moartea sau dominatia.

Interpretarea viselor la Jung are legatura cu schema prin care el explica structura sufletului: inconstientul colectiv, constientul personal, inconstientul personal, axa sine-eu si sinele, unde eul este acea parte a noastra pe care o dam la iveala in societate, uneori in incercarea de a ne ascunde slabiciunile existente in sinele nostru profund, controlabil doar prin instanta morala a supra-eu-lui. Defectele prezente in sinele nostru sunt deseori refulate in vise.

Misterul viselor

Multi cercetatori actuali considera ca este util sa incercam sa ne reamintim cat mai mult din ceea ce visam, chiar daca nu este vorba de vise placute sau cu o semnificatie concreta. Din punctul lor de vedere, prin vise se canalizeaza preocuparile din sfera subconstientului si se armonizeaza cu experientele din ziua precedenta care urmeaza a fi integrate in memorie.

Desi indelung studiata, activitatea de a visa ramane in continuare invaluita de o aura de mister, lucru ce permite supravietuirea si chiar perpetuarea unor credinte populare nedovedite stiintific. Pe seama viselor este pusa prevederea viitorului, luarea unor decizii importante, in unele cazuri acestea servind la explicarea unor fenomene din afara sferei normalului.

Istoria abunda in evenimente cruciale profund influentate de vise interpretate ca semne. De altfel toate marile religii ale lumii au la baza o constructie de natura profetica, divinitatea dezvaluindu-si poruncile si invataturile prin intermediul viselor destinate celor putini alesi. Tot pe seama viselor mai sunt puse ideile geniale de afaceri sau marile creatii artistice, in general lucruri iesite de comun, revolutionare.

Un alt aspect neelucidat care insoteste visele este daca acestea sunt un apanaj exclusiv al oamenilor. Studiile au dovedit ca si animalele mai dezvoltate au o activitate cerebrala intensificata in timpul somnului, insa din aceasta constatare nu se poate trage o concluzie.

Extinzand ideea, nu putem spune sigur nici daca oamenii primitivi puteau visa. O explicatie intuitiva spune ca activitatea de visa este un rezultat al evolutiei noastre si avea drept scop initial deconectarea de la spaimele noptii si favorizarea odihnei pentru stramosii ce nu descoperisera inca focul si trebuiau sa gestioneze spaimele noptii din statutul de prada pentru alte animale.

Bestiile care ne bantuie visele

Drept este ca si pe masura ce am mai "crescut" ca specie nu am renuntat la problemele din copilarie. Bestiarul Antichitatii si al Evul Mediului este populat de fiinte speciale, care apar doar in timpul somnului, atunci cand granita dintre real si fantastic este foarte greu de trasat.

Zane, gnomi, elfi, ingeri, iele sau luceferi ne-au indulcit sau tulburat visele, intrand totusi atat de puternic in traditia unor popoare, incat fenomenul poate fi considerat fara probleme unul global, cu forme particularizate dupa zone. Modernitatea nu a facut altceva decat sa inlocuiasca aceste forme depasite cu ceva mai actual; cazurile raportate de rapiri extraterestre au ca cea mai plauzibila explicatie vise.

In foarte multe societati, mai ales in acelea care prezinta trasaturi profund traditionaliste si care se dovedesc impermeabile in fata progresului stiintei, visele sunt inca folosite pentru diagnosticare unor problemelor de sanatate, pentru prognosticarea vremii sau pentru prezicerea viitorului.

Simbolistica viselor

Visele se diferentiaza dupa intensitate in: vise de tip Q, slab pictoriale, slab derulate, dificil de retinut si de povestit si vise de tip M, cu imagini stralucitoare, mobile, de mare claritate, care sunt usor de retinut si care pot fi si redate.

Simbolurile transmise de vise nu sunt unice, ele difera de la o persoana la alta. In momentul in care interpretezi un vis, trebuie sa iei in considerare si trecutul persoanei, temerile sale, dorintele, pentru ca visul ne transmite in primul rand ceva legat de noi insine, de perceptia asupra vietii noastre, ce este gresit in aceasta perceptie, daca ne pandeste vreun pericol sau daca trebuie sa ne schimbam atitudinea in vreo privinta.

De multe ori, visele sunt intensificate atunci cand esti framantat, anxios sau deprimat. Elementele sunt foarte clar definit,e pentru ca partea constienta trebuie sa comunice cu inconstientul, pentru gasirea unei solutii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#interpretare vise, #Freud vise, #Jung vise, #simboluri vise , #cercetare