Ziare.com

10 practici religioase ciudate

de Ana Ilie
Sambata, 12 Septembrie 2009, ora 15:38

   

10 practici religioase ciudate
Majoritatea religiilor au una sau doua practici sau dispozitive religioase mai neobisnuite, insa sunt si unele de-a dreptul ciudate.

Lista intocmita de listverse.com enumera nici mai mult nici mai putin de zece practici religioase bizare.

1. Vesmintele de templu ale mormonilorVesmintele de templu, cunoscute si sub numele de Vesmintele Sfintei Preotii sau, pur si simplu, vesmintele, este un set de lenjerie intima sacra, purtat de adultii credinciosi care au luat parte la o ceremonie rituala intr-un templu. Credinciosii le considera sacre si ar putea fi ofensati daca se abordeaza in public aceasta chestiune.

2. E-Meter-ul scientologilorUn E-meter este un dispozitiv electronic produs de biserica Scientologica, pentru a fi folosit de consilierii si ucenicii consilierilor de scientologie si dianetica. Sesiunile cu E-meter-ul sunt efectuate de angajatii bisericii cunoscuti drept auditor.

Subiectul, cunoscut drept "preclear" tine o pereche de electrozi cilindrici, conectati la dispozitiv, in timp ce auditorul ii pune o serie de intrebari si isi noteaza raspunsurile verbale si activitatea dispozitivului.

E-meter-ul este folosit in unele forme de interviuri, aplicarea tehnicilor dianeticii si scientologiei asupra unui subiect sau pentru a aborda chestiuni spirituale.

3. Exorcismul

Exorcismul este practica evacuarii demonilor sau altor entitati spirituale rele dintr-o persoana sau loc. Practica este antica si face inca parte din sistemul de credinte a multor religii, desi preponderent se regaseste la Biserica Catolica si cea Ortodoxa.

Exorcismul solemn poate fi executat doar de un preot hirotonisit, cu permisiunea expresa a episcopului local, si doar dupa o atenta examinare medicala, pentru a exclude posibilitatea bolii mentale.

4. KaparotKaparot-ul este un ritual religios evreiesc care are loc in preajma Marilor Sarbatori. Este executat prin prinderea unei gaini de aripi si rotirea ei in jurul capului unei persoane de trei ori, transferand, simbolic, pacatele persoanei asupra gainii. Aceasta este apoi sacrificata si daruita saracilor.

5. SamanismulSamanismul se refera la o serie de credinte traditionale si practici care au legatura cu comunicarea cu lumea spirituala. In intreaga lume exista multe variatii ale samanismului, desi unele credinte sunt impartasite de fiecare din acestea.

Practicantii pretind ca au capacitatea de a diagnostica si vindeca suferintele oamenilor. Samanilor li s-a mai atribuit puterea de a controla vremea, de a prezice viitorul, de a descifra visele si de a calatori in lumile inferioara si superioara.

6. Zestrea

Aceasta este mai degraba o practica culturala decat religioasa si exista pe intreg teritoriul Indiei, in pofida existentei unor legi care o interzic. Zestrea fetei si cheltuielile de nunta ingroapa de obicei familia miresei intr-un munte de datorii.

Pe masura ce averile sporesc si in India, cerintele in ceea ce priveste zestrea cresc si ele. In zonele rurale, familiile isi vand pamanturile, iar la orase isi vand casele pentru a aduna zestrea necesara.

7. Botezarea mortilor la mormoniBotezarea mortilor, sau botezarea prin inlocuitor, este practica religioasa de a boteza o persoana vie in numele individului mort. Persoana in viata este, de fapt, inlocuitorul celui mort- este o credinta bazata pe ideea ca botezul este necesar pentru intrarea in Imparatia lui Dumnezeu.

8. Digambar

Digambar sau Digambara este una din cele doua secte principale ale Jainism-ului. Inaltii calugari Digambar nu poarta haine, urmand practica zeului Mahavira. Nu se considera nici dezbracati, intrucat poarta pe ei mediul.

Credinciosii Digambara cred ca aceasta practica reprezinta un refuz de a ceda in fata cerintelor corpului in ceea ce priveste confortul si proprietatea privata. Ascetii Digambara (intalniti in India) au doar doua posesiuni: o matura din pene de paun si o plosca de apa.

9. Niqab

Niqab -ul este valul care acopera fata, purtat de unele femei msuulmane, parte a vesmantului hijab. Este popular in tarile din Golful Persic dar poate fi intalnit si in nordul Africii, Asia de sud-est si subcontinentul indian.

Niqab-ul este privit diferit de variile scoli de jurisprudenta islamica. Unele il considera obligatoriu, altele il recomanda, in vreme ce unele il interzic.

10. Refuzul transfuziilor de sange

O doctrina fundamentala a Martorilor lui Iehova sustine ca biblia interzice consumul, pastrarea si transfuzia de sange, inclusiv in cazurile de urgente medicale. Aceasta doctrina a fost introdusa in 1945 si este acceptata de majoritatea credinciosilor.
Citeste mai multe despre practici religioase ciudate
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7933 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

toate sunt ciudate..

pentru cei de alta credinta,atei,etc.depinde cum vezi,principalul e sa fim toleranti si sa nu ne impunem punctul de vedere,asa cum in america nu prea se discuta opiniile religioase,politice ale fiecaruia.fiecare tre' sa fie liber sa faca ce vrea si sa creada in ce doreste ATAT TIMP CAT NU RANESTE PE CEILALTI!

 

Fiindca sunt ciudate, trebuiesc verificate cu Cuvantul lui Dumnezeu - Biblia

1 Tesalonicenis 5:21 Ci CERCETAȚI toate lucrurile, și pãstrați ce este bun.

1 Ioan 4:1 Prea iubiților, sã nu dați crezare oricãrui duh; ci sã CERCETAȚI duhurile, dacã Sunt de la Dumnezeu; cãci in lume au ieșit mulți prooroci mincinoși.

Faptele Ap. 17:11 Iudeii aceștia aveau o inimã mai aleasã decat cei din Tesalonic. Au primit Cuvantul cu toatã ravna, și CERCETAU Scripturile in fiecare zi, ca sã vadã dacã ce li se spunea, este așa.

GRAUL SI NEGHINA

Griul si neghina trebuie sa coexiste pana la sfarsitul veacului, pentru ca numai asa se pot dezvolta plenar si liber, ca sa se realizeze in final Binele absolut si Raul absolut!
Matei 13:30 Lasati sa creasca impreuna si gruul si neghina, pana la seceris, si la vremea secerisului voi zice seceratorilor: Pliviti intai neghina si legati-o in snopi ca s-o ardem, iar graul adunati-l in jitnita mea.

 

Apropo de “grau și neghină"...

La Apocalipsa 22:11 citim așa:

“Cine este nedrept, să fie nedrept si mai departe; cine este intinat, să se intineze si mai departe; cine este fără prihană să trăiască si mai departe fără prihană, si cine este sfant, să se sfintească si mai departe!"
Duhul Sfant, care a inspirat Biblia, nu S-a contrazis niciodată, si nu se dezice nici acum, la sfarsit. Intrucat in Cuvant este inclus tot ceea ce a voit Domnul să ne spună, acest verset nu-l putem rupe de restul Scripturii. Biblia este completă si se auto-explică.

De regula invățăturile și pildele din Biblie sunt repetate. Dumnezeu, in bunătatea Lui, nu ia hotărari pripite, si se ocupă atat de cei impotrivitori, cat si de cei ce sunt ai Săi, si le repetă, spre a fi bine inteles, o serie de atentionări, invătături, lucrări, semne si minuni, etc.
Toate acestea au menirea să avertizeze pe necredinciosi ori să-i crească si desăvarsească pe cei ce s-au intors la El, adică pe copiii Lui.
Din nenumărate exemple aflate in Scripturi, observăm că Domnul ne “cercetează" cel putin de două ori, după care, mai ales cand intalneste impotrivire fătisă, ne anuntă verdictul Său.

Un verdict mai ‘la general’ este acesta:
“… Dumnezeu i-a lăsat in voia mintii lor blestemate…".(Rom. 1:28 )
Ne bazăm noi incă pe mintea noastră, sau ne bazăm pe Dumnezeu? Il cunoastem noi pe Dumnezeu, sau doar stim despre Dumnezeu?!

De cate ori, răspicat, in clar, ti-a vorbit Dumnezeu pană acum? Numai de două ori?!
Acest verset este pus la sfarsitul Cuvantului, ca să vezi bine că pană acum ti s-a vorbit (ai fost atentionat) “in multe feluri", si dacă nu faci parte incă din ‘ceata’ celor “fără prihană", a celor ce “se sfintesc", intri in CATEGORIA CELOR CE “SE IMPIETRESC"…

“Cine este sfant", se sfinteste si pe mai departe, pentru că nu si-a pus “nădejdea in Hristos" numai pentru viata aceasta… (1Cor. 15:19)
Cei “fără prihană" trăiesc ca pentru Domnul, si, din dragoste si devotament, nu mai pot a se-ntina cu ceva. Ei au in vedere vesnicia…

Multi ne amăgim si ‘o scăldăm’ pentru o vreme, in starea de “căldicel" (Apoc. 3:15-16)
Credem că ne sfintim, si-n realitate ne-ntinăm si nedreptătim…
Este timpul să căpătăm o conceptie corectă despre Dumnezeu, despre noi insine si despre slujire. Este timpul să ne punem viata-n randuială!
Vine vremea cand TIMPUL NU VA MAI AVEA RĂBDARE PENTRU VREO SCHIMBARE… Se va porni ‘bulgărele’ care va tăvălugi tot ce va-ntalni…

 

Bre, "inchipuitule",

Mai bine pocăiește-te mai omule, fiindca vei da ochii cu Hristosul mamei mele..., și vei amuți!

Faptele Ap. 17:30 e mai mult decat in clar:  
"Dumnezeu nu ține seama de vremurile de neștiințã, și poruncește acum tuturor oamenilor de pretutindeni sã se pocãiascã"


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor