5 lucruri ciudate, interzise de guverne

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 18:33
93152 citiri
5 lucruri ciudate, interzise de guverne
Foto: mentalfloss.com

Culturile diferite si conceptiile distincte de la o tara la alta au dus deseori la instalarea unor interdictii cel putin ciudate pentru unii. In ciuda motivelor ridicole, autoritatile unei tari au puterea de a interzice lucruri ce trec ca fiind firesti si inofensive in ochii altora.

In fata unor amenintari reale sau inchipuite, aceste legi au uimit atat populatia tarii respective, cat si pe cei din exterior. Citeste mai jos 5 exemple de acest fel, relatate de Mental Floss.

Grecia: Jocurile video

In 2002, Grecia a decis sa interzica prin lege jocurile pe calculator, de la consolele de jocuri pana la cele online. Se pare ca masura a fost luata pentru ca autoritatile nu aveau cum sa faca distinctia intre jocurile inofensive si cele de noroc, ilegale. Dupa o vreme, un judecator grec a declarat legea neconstitutionala, insa Guvernul nu a mai luat nicio masura in acest sens.

China: Calatoria in timp

Mult timp, aceasta idee a calatoriei in timp a fost foarte populara in China. Telenovelele si filmele pe aceasta tema au facut audiente uriase. Asa ca, in 2011 Administratia de Stat pentru Radio, Film si Televiziune din China a interzis calatoria in timp atat in productiile televizate, cat si in cele de pe marele ecran.

S-a motivat ca aceste productii creau mituri, se bazau pe subiecte ciudate, foloseau tactici absurde si promovau superstiile, fatalismul si reincarnarea.

Rusia: Trendul Emo

Trendul aparut in anii '80 se defineste printr-un stil de muzica similara cu punk si rock si un stil vestimentar aflat undeva intre gotic si punk. In vreme ce pentru restul lumii trendul emo a constituit doar o faza trecatoare, strans legata de adolescenta, in Rusia lucrurile au fost luate in serios. In 2008, proiectul de lege adoptat incerca restrictionarea trendurilor considerate periculoase, printre care si acesta.

Adolescentii cu unghiile vopsite, piercinguri faciale, par negru si breton lung, toti erau considerati adepti ai trendului emo. In plus, oficialii rusi credeau ca acest curent e in stransa legatura cu depresia, marginalizarea social (voita) si sinuciderea.

China: Reincarnarea

Calugarii budisti din Tibet se confrunta cu o problema reala intrucat guvernul chinez a dat o lege foarte clara in privinta reincarnarii si a promovarii acestui conceput. Se pare ca masura a fost luata pentru a diminua popularitatea lui Dalai Lama si restrictionarea influentei budistilor aflati in Tibet.

Cuba: Telefoanele mobile

In timpul lui Fidel Castro, putine persoane detineau telefoane mobile si nu pentru ca acestea erau prea scumpe, ci pentru ca erau interzise. Doar oficialii de rang inalt si directorii de la companiile straine isi permiteau sa se abata de la reguli.

In 2008, insa, odata ce fratele lui Fidel Castro, Raul Castro, a preluat controlul Cubei, printre primele masuri luate s-a aflat si ridicarea interdictiei privind telefoanele mobile.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#legi ciudate state, #interdictii ciudate tari, #trend emo interzis, #calatorie timp interzisa, #telefoane mobile interzise , #ciudat