Caracteristici ciudate ale anatomiei umane

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 12:10
8938 citiri
Caracteristici ciudate ale anatomiei umane
Foto: Shutterstock

Corpul uman este si va ramane, probabil pentru mult timp, un mare mister. Periodic, noi si noi secrete ies la iveala alaturi de explicatii cel putin ciudate, macar in aparenta. Ori de cate ori cercetam si incercam sa intelegem mecanisme sau caracteristici neobisnuinte, realizam cat de multe alte lucruri mai avem de aflat.

MentalFloss a pus laolalta cele mai ciudate 11 caracteristici ale anatomiei umane. Parul, unghiile, ficatul, organele sexuale, limba - toate ascund informatii interesante care ne ajuta sa ne intelegem mai bine corpul.

Limba

Nu-i asa ca nu ai fi crezut niciodata ca limba noastra, tentaculele caracatitei si trompa elefantului au ceva in comun? Ei bine, afla ca toate trei sunt exemple ale unei structuri unice numite "hidrostat muscular". Aceasta structura reprezinta un pachet de muschi care functioneaza fara ajutorul oaselor, flexibil si puternic.

Osul hioid

Osul hioid sau lingual, cum se mai numeste, este special fiindca nu are vreo legatura cu oasele, avand un rol independent de sistemul osos. Osul hioid este localizat deasupra laringelui si face o ancora intre muschii gurii si limba. Un lucru este sigur: nu vei putea niciodata sa iti rupi acest os.

Liniile verticale de sub nas

Acele linii verticale de sub nas se numesc philtrum si nu au nicio functie in afara celei estetice. De fapt, cercetatorii sustin ca philtrum ar fi o reminiscenta a perioadei in care eram in uter. Atunci, cele doua parti ale fetei se dezvolta independent una de cealalta, dupa care se unesc la mijloc.

Romanii considerau acest semn unul erotic. De altfel, in greaca, philtrum inseamna "potiune de iubire".

Parul

Parul este o combinatie ciudata intre viata si moarte. Foliculii de par vii determina parul sa creasca, par care se constituie din mai multe feluri de celule din cheratina, cu rol de protectie, dar care nu sunt vii. Aceeasi cheratina se gaseste si in stratul mort al pielii si in unghii. De asemenea, atunci cand incaruntim, este semn ca celulele de pigmentare mor.

Bioluminiscenta

De cate ori cineva iti spunea ca radiezi, credeai ca e vorba doar de un simplu compliment? Oamenii de stiinta ti-ar raspunde ca expresia poate fi luata si ad litteram. Bioluminiscenta nu este caracteristica doar licuricilor sau meduzelor, ci si oamenilor.

In 2009, un grup de cercetatori japonezi a pus la punct o camera foto de 1.000 de ori mai sensibila decat ochiul uman. Astfel, bioluminiscenta umana a reusit sa fie surprinsa in fotografii. "Lumina" caracteristica oamenilor este mai puternica in a doua parte a dupa-amiezii si mai prezenta pe obraji, frunte si gat.

Kinesina, proteina care merge

Din biologia celulara, cea mai bizara proteina este kinesina, proteina care merge. Rolul acestei proteine este de a transmite molecule importante catre diverse destinatii celulare. Modul in care face asta seamana foarte mult cu un mers, ceea ce i-a determinat pe specialisti sa o numeasca proteina care merge.

Ariciul sonic

Cine spunea ca oamenii de stiinta nu au umor s-a inselat. Astfel, in 1993, acestia au descoperit o proteina in hippocampus, cu rol esential in dezvoltarea unei varietati de trasaturi neuronale. Izolata, aceasta proteina determina aparitia unor tepi, asa ca specialistii au numit-o sonic. Proteine similare au fost "botezate" ariciul de desert sau ariciul indian.

Ficatul

O functionare precara a ficatului da stari nu tocmai placute. Cu toate astea, din fericire, ficatul este unul dintre cele mai rezistente organe principale din corp. In plus, se poate regenera chiar daca mai e doar 25% din tesut, ceea ce inseamna ca sunt sanse mari sa isi revina dupa anumite afectiuni serioase.

Organul vomeronazal

Ca si in viata, si organismul nostru este format din organe care conteaza mai mult si parti care conteaza mai putin sau deloc. Cam asta se intampla si cu organul vomeronazal, organ situat in interiorul nasului. Desi astazi si-a pierdut functionalitatea, se crede ca in trecut ajuta la detectarea mirosurilor subtile cum ar fi, de exemplu, feromonii.

Organele sexuale

Femeile si barbatii au mai multe in comun decat s-ar crede. Cum organele sexuale ale fetusului se dezolta relativ tarziu, femeile si barbatii ascund in organism ramasite ale organelor sexuale opuse. Despre penis se spune ca reprezinta o versiune extinsa a clitorisului. Femeile detin o ramasita de sex masculin, careia, in trecut, acesteia i se mai spunea si "vaginul masculin".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#caracteristici ciudate anatomie umana, #ciudatenii anatomie om, #ciudatenii corp, #regenerare organe ficat , #ciudat