Cele mai ciudate formatiuni geologice din lume (Galerie foto)

Luni, 11 Martie 2013, ora 12:30
8866 citiri
Cele mai ciudate formatiuni geologice din lume (Galerie foto)

Structura unor pesteri, ghetari sau a altor formatiuni geologice este de multe ori una surprinzatoare. Natura uimeste de fiecare data, conditiile sau transformarile bruste din trecut sculptand in timp cele mai frumoase si ciudate formatiuni geologice din lume.

Our Magazine Planet iti prezinta cateva dintre aceste formatiuni geologice care atrag atat atentia turistilor, cat si interesul cercetatorilor.

Pestera Cristatelor, Mexic

Cristatele din aceasta pestera par venite dintr-o alta lume si pot atinge dimensiuni impresionante, fiind cunoscute drept cele mai mari cristale de pe planeta. Cresc foarte greu, formatiunile din gips necesitand milioane de ani pentru a atinge cativa metri. Oamenii de stiinta cred ca lichidul care se gaseste in aceste cristale ar putea ascunde microbi.

Ochiul Saharei, Mauritania

Ochiul Saharei sau Structura Richat seamana cu ochiul unui bou si atinge 50km. Formatiunea misterioasa a fost deseori folosita ca punct de reper pentru misiuni spatiale. Oamenii de stiinta cred ca formatiunea este rezultatul miscarilor de pamant, a actiunii vantului si apei, care au erodat diferit tipurile de roca.

Drumul uriasului, Irlanda de Nord

Drumul uriasului din Irlanda de Nord este format din mai mult de 40.000 de piloni de roca vulcanica, majoritatea hexagonali. Legenda spune ca uriasul Finn McColla a construit acest drum pentru a putea traversa marea pana in Scotia. Cercetatorii, in schimb, cred ca formatiunea a fost creata in urma racirii lavei. Unii dintre pilonii de aici ating chiar si 12 metri.

Pietrele calatoare, Racetrack Playa, Death Valley, California

De-a lungul timpului, s-a constatat ca pietrele din aceasta regiune se deplaseaza singure, determinandu-i pe multi sa avanseze ipoteze care mai de care mai neobisnuite. Cu toate astea, cercetarile NASA au oferit o explicatie plauzibila. Astfel, se pare ca, in timpul lunilor de iarna, in jurul pietrelor se formeaza un strat de gheata, ceea ce le permite acestora sa alunece pe solul inghetat.

Turnurile de gheata, Muntele Erebus, Antarctica

Vulcanul activ din Antarctica ajunge la 3.794 m, adapostind turnuri gigantice de gheata. Acestea se formeaza atunci cand "fumaroles" (fisurile din scoarta Pamantului care elibereaza gaz vulcanic) arunca abur in aerul rece, inghetandu-l si transformandu-l in formatiuni-cosuri de pana la 10 metri inaltime.

Ramasitele reactorului nuclear natural Oklo, Gabon

Exista reactoare nucleare care apar in mod natural, un astfel de exemplu fiind si mina din Oklo, Gabon, care a fost in trecut casa unui reactor nuclear natural. Acesta s-a activat spontan acum mai bine de 2 miliarde de ani, functionand pe baza de uraniu. Se pare ca activitatea reactorului s-ar fi pastrat timp de aproximativ 150.000 de ani.

Pestera de gheata Eisriesenwelt, Austria

Cuvantul german Eisriensenwelt s-ar traduce prin "lumea uriasilor de gheata" si reprezinta cea mai mare pestera de gheata din lume. Temperatura din interiorul pesterii de calcar ramane scazuta aproape pe tot parcursul anului, ceea ce face ca formatiunule de gheata gigantice sa se formeze continuu.

Terasa asemanatoare unui acoperis cu tigle, Eaglehawk Neck, Tasmania

Aceasta s-a format acum 60-160 de milioane de ani, atunci cand aluviunile s-au modelat in forma unor tigle. Cand apa de mare acopera aceasta platforma, nisipul si actiunea valurilor erodeaza si mai mult stanca.

Pamukkale, Turcia

In turca, "Pamukkale" inseamna castel de bumbac. Situl din muntii Turciei seamana cu un ghetar, insa este scaldat de apa fierbinte. Apele minerale din zona izvoarelor termale au format in timp terase albe de calcar.

Pestera lui Fingal, Scotia

In roca insulei Staffa, pe coasta de vest a Scotiei, s-a format, in timp, o pestera asemanatoare unei catedrale. Fluxurile de lava care s-au racit au format coloane hexagonale. De-a lungul timpului, aceasta pestera a atras multi turisti celebri, printre care Jules Vernes, William Wordworth, Alfred Lord Tennyson si chiar Regina Victoria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#formatiuni geologice ciudate, #formatiuni geologice inedite poze, #formatiuni geologice bizare imagini , #ciudat
Comentarii
Poza Melody_Gardot
Melody_Gardot
rank 5
Pai nu este el, Universul si Lumea asta ...