Locul pietrelor misterioase care cresc in fiecare zi (Galerie foto)

Sambata, 16 Octombrie 2010, ora 22:36
13844 citiri
Locul pietrelor misterioase care cresc in fiecare zi (Galerie foto)

In unele locuri din Romania exista niste pietre ciudate, numite trovanti, a caror zamislire sta sub semnul supranaturalului. Cel putin acestea sunt istoriile populare locale. Cu toate ca cercetatorii reliefului au rezolvat (oare?) chestiunea aparitiei lor, o umbra de mister planeaza totusi asupra trovantilor.

"Ce-i neinteles/ se schimba-n neintelesuri si mai mari", vorba poetului. Asa e si cu trovantii. Cu cat te adancesti in explicatiile stiintifice, prolixe, concise, care atarna de marginea lor, cu atat iti doresti mai mult sa te lasi prada talmacirilor populare, pline de mister.

Dar unde sunt trovantii? Daca sunteti din Bucuresti ii puteti vedea "pe viu" la Muzeul Antipa, cand se va redeschide. In caz contrar, puteti vizita satul Costesti din judetul Valcea. Este "taramul trovantilor", dar fara sa detina monopolul in Romania.

Trei ipoteze de formare a trovantilor sunt "pe piata". Prima apartine renumitului geolog Ludovic Mrazec: "vantul si inghet-dezghetul au format trovantii".

Grigore Posea, geomorfolog, (inca in viata) spune ca: "apele subterane, prin cimentarea nisipurilor, au format trovantii".

Iar, geologul Nicolae Ticleanu, (care ne-a parasit, nu cu mult timp in urma) a spus ca: "solutia carbonatilor din depozitele de nisipuri, pe cale seismica, consolideaza particulele sub forma de trovanti".

Vizitand muzeul trovantilor din localitatea valceana, Costesti, privesti nostalgic culmile inconjuratoare unde, in 1999, minerii au capturat "prin invaluire", trupele jandarmilor (din care unii atat de tineri), in unele locuri navalind printre trovanti, intr-o secventa mult prea dramatica pentru a fi dezvoltata in acest articol.

Trovantii de la Costesti au incremenit in forme bizare, erotice sau abstracte. Sunt multe gospodarii in judetul Valcea care au in livada, pe "gazon" in fata casei, trovanti.

Unele vorbe spun ca genereaza "tensiuni" energetice, ca in preajma lor te pot apuca migrenele, alte vorbe ridica la nivel de totem trovantul, pun pe seama lui norocul si fericirea casnica.

Un alt mister care invaluie trovantii este "cresterea" lor. Atunci cand sunt inca prinsi in deschiderea verticala de nisipuri, cu jumatate din corp in afara, se pot inregistra cresteri de masa, deoarece sunt inca in procesul formarii, intrerupt doar in cazul prabusirii sau "extragerii" sale. Ploaia ii ajuta sa creasca.

Unul dintre trovantii aflati in "primul rand", nu departe de strada, imita perfect forma unui falus (din pacate e cel mai imortalizat in fotografii de catre turisti).

Uneori, cu atatea ipoteze stiintifice divergente privitoare la geneza lor, trovantii par mai bine intelesi ca "stane de piatra", unde se "ascund", pe langa Greuceanu din poveste, toate salbaticiunilor pamantului si multe alte entitati cu anatomii extravagante.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...