Oamenii cu pielea albastra au existat, dar nu erau extraterestri

Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 15:45
8974 citiri
Oamenii cu pielea albastra au existat, dar nu erau extraterestri

Oamenii cu piele albastra au existat pe Pamant, de-a lungul timpului, si i-au uimit de fiecare data pe contemporani, care se intrebau daca nu cumva acestia au venit de pe o alta planeta.

Ei bine, nu. Este vorba doar de o boala, cunoscuta de specialisti sub numele de methemoglobinemie si care se manifesta prin cresterea in concentratia sanguina a methemoglobinei, o molecula, incapabila sa transporte oxigenul.

Prezenta methemoglobinei in sange poate proveni de la stres sau prin influenta unor substante toxice, dar si prin anumiti factori biolgici. Boala este diagnosticata atunci cand methemoglobina depaseste cu 1% hemoglobina normala din sange.

Cei afectati au culoarea sangelui mai intunecata, iar pielea lor capata nuante de albastru. Fenomenul a fost observat pentru prima data dupa anul 1820, in Troublesome Creek, Kentucky, SUA, cand francezul Martin Fougate s-a stabilit in zona, casatorindu-se cu o localnica, Elisabeth Smith. Relateaza portalul Factroom.

Fata avea parul roscat si o piele deosebitde palida, explicabila prin prezenta unei gene recesive rare. Martin si Elisabeth au avut sapte copii, patru din ei avand pielea colorata intr-o nunata cu tenta albastra, ceea ce ii soca pe cei din jur.

Fenomenul s-a accentuat la urmasii acestor copii, fapt datorita caruia calatorii care vizitau zona Troublesome Creek ramaneau uimiti, constatand existenta unor oamnei cu pielea tot mai albastra. Cercetatorii considera ca este posibil sa fi intervenit in timp contactele sexuale intre urmasii aceleiasi familii ceea ce putea favorizeaza adesea accentuarea anomaliilor.

Dupa anul 1960, a avut loc o apreciabila cresterea demografica in zona, ceea ce a dus la diversificarea contactelor si implicit la diluarea fenomenului. In ultimele decenii, nu s-au mai nascut copii "cu pielea albastra".

Este inexplicabil faptul ca, in timp ce aparitia izolata a unor cazuri de imbolnavire cu methemoglobinemie in alte parti ale globului periclita grav sanatatea celor afectati, urmasii familiei Fougate s-au remarcat printr-o sanatate de fier, dovedind chiar si o longevitate remarcabila.

Amanuntul este interesant pentru specialisti, dar in prezent nu mai sunt posibile studii asupra cazului, intrucat au disparut in zona respectivii oameni "cu pielea albastra".

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...
Comentarii
ion bascula
rank 1
Nu erau extratereştri, erau Ştrumpfi!