11 epave celebre si secretele lor fascinante (Galerie foto)

Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 13:37
26689 citiri
11 epave celebre si secretele lor fascinante (Galerie foto)
Foto: listverse

Marea ascunde nenumarate comori, de la plante sau pesti exotici, pana la epavele unor vase ce au facut istorie. Datorita adancimii si a temperaturilor scazute, multe dintre acestea au ramas chiar si astazi intacte, marturii ale trecutului.

Listverse prezinta 11 astfel de epave incremenite parca in timp, a caror istorie ascunde detalii impresionante.

Epava ruseasca, langa insula Zabagad, Marea Rosie

Despre "Epava ruseasca" unii spun ca ar fi o simpla nava de pescuit, insa prezenta echipamentului electronic, a catargului de comunicatii, antenelor directionale si a sutelor de baterii arata ca nava a fost folosita pentru supraveghere sau comunicatii. Varianta unei nave spion este intarita si de faptul ca in anii '50 sovieticii foloseau nave asa-zis comerciale pentru a aduna informatii.

Doty, Lacul Michigan, Statele Unite ale Americii

In octombrie 1898, o furtuna teribila a dus la scufundarea mai multor vase pe lacul Michigan. Printre acestea se afla si Doty, un vapor de ultima generatie, imens, construit pentru a transporta marfa.

Nava a fost descoperita in adancuri dupa 112 ani, in iunie 2010. La o adancime de 91 de meri, epava era inca in picioare si intacta, la fel si marfa. Datorita adancimii si a apei extrem de reci, epava s-a conservat excelent.

SS President Coolidge, largul coastei Vanautu, Pacificul de Sud

Unul dintre cele mai extravagante vase de lux, Coolidge, a fost destinat, in 1941, transportului trupelor. Pe cand transporta soldati in portul Espiritu Santo, in octombrie 1942, nava a lovit doua mine, inregistrandu-se doua decese.

Astazi, Coolidge este cea mai mare si cea mai accesibila epava din timpul celui de-Al II-lea Razboi Mondial. Datorita vizibilitatii si accesibilitatii de pe plaja, epava a fost inclusa in 2007 in topul primelor zece epave din lume.

Umbria, Marea Rosie

Nava ramasa in mare parte intacta este considerata de scafandri "cea mai buna epava din lume". Lansata la apa in decembrie 1911, ca nava de croaziera, Umbria a fost cumparata apoi de Italia si folosita pentru a transporta trupele in coloniile din Africa de Est.

Odata cu inceperea celui de-al II-lea Razboi Mondial, britanicii au inspectat nava si au vazut ca era plina de substante explozive si arme care ar fi putut ajunge la Puterile Axei. Cum Italia nu declarase razboi oficial, Marea Britanie nu a putut face nimic in acest sens.

Pe cand Umbria se afla in custodie britanica, capitalul italian a fost primul care a auzit la radio declaratia de razboi a Italiei, asa ca a parasit nava alaturi de echipaj. Umbria si cele 360.000 de bombe aflate la bord nu au mai fost niciodata recuperate.

Bianca C, Portul St. George, Grenada

Numit si "Titanicul din Caraibe", vasul de lux Bianca C este cea mai mare epava care poate fi explorata in apele calde. In octombrie 1961, pe cand nava se afla in port, o explozie a avut loc in sala motoarelor. Echipajul si pasagerii au fost evacuati, iar vasul a ars vreme de doua zile. In prezent, epava se afla langa portul St. George, la o adancime de 50 de metri.

Defiance, Lacul Huron, America de Nord

Lacul Huron adaposteste in adancul sau sute de vase scufundate, epave foarte bine conservate datorita apelor dulci si foarte reci.

In octombrie 1854, in conditii de ceata, nava Defiance s-a lovit de o alta nava, John J Audubon. Ambele nave s-au scufundat la interval de 15 minute. Epava primeia este si astazi complet intacta.

RMS Rhone, largul insulei Salt, Insulele Virgine Britanice

In octombrie 1867, in timpul uraganului San Narciso, nava RMS Rhone a fost distrusa. Capitanul ambarcatiunii a incercat sa scape de furtuna cand vantul incepuse sa se mai calmeze, insa, cum conditiile meteo s-au schimbat brusc, Rhone a fost aruncata direct pe pietrele care au zdrobit-o. Impactul a fost atat de violent incat vasul s-a rupt in doua, iar apele reci au dus la explozia cazanelor.

Sweepstakes, Tobermory, Canada

Una dintre epavele cel mai bine conservate ale secolului XIX, Sweepstakes se afla la o adancime de 7 metri, fiind locatia preferata de scafandrii si turistii care viziteaza Fathom Five National Marine Park.

Construit in 1867, vasul a transportat carbuni timp de 18 ani, iar dupa ce a fost ancorat in Big Tub Harbor s-a deteriorat si s-a scufundat. Astazi, epava navei nu mai este accesibila, autoritatile instaland un gard pentru conservarea ei.

Ghost Ship, Marea Baltica

Ghost Ship a fost descoperita intamplator in apele Marii Baltice in 2003, atunci cand un echipaj cauta un avion suedez doborat in timpul celui de-Al II-lea Razboi Mondial. Apoi, in 2010, o expeditie arheologica ampla a confirmat faptul ca vasul data din jurul anului 1650. Epava, cu tot ce s-a gasit in interiorul acesteia, e una dintre cele mai vechi si mai bine conservate din lume.

Vasa, Muzeul Vasa, Stockholm, Suedia

Construita pentru regele Gustavus Adolphus, intre 1626 si 1628, nava abunda in decoratiuni si echipamente sofisticate. Vasa s-a scufundat la mai putin de o mila marina de port, fiind redescoperita in anii '50, cand guvernul a decis sa inceapa demersurile pentru conservare.

In timpul operatiunii din 1961, din interior au fost scoase mii de artefacte si ramasite umane. Dupa aproape 350 de ani, nava a fost conservata, astazi fiind una dintre cele mai populare atractii turistice din Suedia.

Titanic, Atlanticul de Nord

Cu totii cunoastem povestea Titanicului. Epava acestuia a fost descoperita in 1985, in apropiere de Newfoundland. Desi s-a crezut initial ca nava s-a scufundat toata odata, echipele de cercetare au stabilit faptul ca nava s-a rupt in doua. Potrivit unor estimari, structura si coca epavei se vor prabusi in urmatorii 50 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#epave conservate, #vase scufundate, #epave celebre poze , #descoperire