A fost creat un vaccin pentru a opri ''apocalipsa albinelor"

Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 14:55
5727 citiri
A fost creat un vaccin pentru a opri ''apocalipsa albinelor"

Oamenii de stiinta din Finlanda au creat un produs farmaceutic despre care afirma ca reprezinta primul vaccin din lume ce protejeaza albinele, conceput in speranta de a opri declinul acestor populatii de insecte, ce ar putea provoca o criza alimentara mondiala.

Albinele contribuie la polenizarea a 90% din principalele culturi agricole din lume, insa in ultimii ani aceste pretioase vietuitoare au fost decimate de "sindromul colapsului coloniilor de albine", o maladie misterioasa. Au fost acuzati acarienii, pesticidele, virusurile si ciupercile, dar si combinatii intre acesti factori, informeaza AFP.

Potrivit ONU, peste 40% dintre polenizatorii nevertebrati, in special albinele si fluturii, sunt amenintati cu disparitia.

Oamenii de stiinta au avertizat ca acest declin vertiginos ar putea sa determine o crestere a preturilor produselor alimentare si un risc de aparitie a unor penurii de alimente.

Descoperire medicala

Noul vaccin, creat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Helsinki, furnizeaza albinelor rezistenta necesara pentru a lupta impotriva unor maladii microbiene grave, potential mortale pentru comunitatile de insecte polenizatoare.

"Daca am putea sa salvam chiar si o mica parte din populatiile de albume prin aceasta inventie, cred ca am face o fapta buna si am salva putin lumea", a declarat Dalial Freitak, cercetatoarea aflata la conducerea acestui proiect.

"Chiar si o crestere de 2-3% a populatiei de albine ar fi ceva urias", a precizat ea pentru AFP.

In trecut, se credea ca este imposibil sa se vaccineze insectele, intrucat ele nu au anticorpi, unul dintre principalele mecanisme pe care oamenii si alte vietuitoare le utilizeaza pentru a lupta contra bolilor.

Insa in 2014 Dalial Freitak, specialista in insecte si imunologie, a remarcat ca fluturii hraniti cu anumite bacterii isi transmit imunitatea astfel dobandita urmasilor lor.

"Ei puteau sa transmita ceva ingerabil. Nu stiam pur si simplu care era mecanismul. M-am intalnit cu Heli Salmela, care lucra cu albine melifere si o proteina denumita vitellogenin. Am ascultat-o in timp ce vorbea si mi-am spus: 'OK, as putea sa pariez ca proteina ta este aceea care transmite semnalul meu de la o generatie la alta'", a precizat coordonatoarea studiului.

Cele doua cercetatoare au creat un vaccin impotriva unei boli denumite "loca americana" - cea mai raspandita si cea mai devastatoare dintre maladiile bacteriene ce afecteaza populatiile de albine.

Tratamentul este administrat matcilor prin intermediul unor bucati de zahar, la fel cum multi copii primesc vaccinul impotriva poliomielitei, iar matca transmite apoi imunitatea progeniturii sale.

Cercetatorii finlandezi, care lucreaza si la vaccinuri contra altor boli, incearca sa stranga fonduri, pentru ca noul vaccin sa devina disponibil pe piata, primind un feedback pozitiv pana in prezent, a precizat Dalial Freitak.

Exista insa numeroase obstacole de trecut in domeniul normelor de reglementare. "Intre patru si cinci ani pentru a ajunge pe piata este o estimare optimista", a adaugat cercetatoarea finlandeza.

Cresterea culturilor afectate

Cercetatorii sunt de parere ca bolile reprezinta doar unul dintre numeroasele motive care stau la baza declinului polenizatorilor. Pesticidele si agricultura intensiva, care reduce diversitatea alimentara a insectelor, fac parte din lista acestor motive.

Potrivit expertilor finlandezi, protejarea populatiilor de albine impotriva bolilor le va face pe aceste insecte sa devina mai puternice si mai bine echipate pentru a rezista si in fata altor amenintari.

Uniunea Europeana si Canada au votat pentru interzicerea neonicotinoidelor, dupa ce mai multe studii au demonstrat ca aceste substante sunt nocive pentru reproducerea albinelor.

Potrivit unui studiu al ONU, publicat in 2016, echivalentul a 507 miliarde de euro in alimente cultivate in fiecare an depind in mod direct de insectele polenizatoare. Volumul de alimente care depind de polenizatori a crescut cu 300% pe parcursul ultimilor 50 de ani.

Odata cu scaderea numarului de polenizatori, anumiti agricultori s-au orientat catre inchirierea de albine si polenizarea manuala - asa cum se procedeaza deja in cazul pomilor fructiferi in anumite regiuni din China.

Proiectul cercetatorilor din Helsinki s-a bazat pe o finantare externa, insa echipa finlandeza a acceptat recent sa isi continue cercetarile la Universitatea Graz din Austria, unde a predat celebrul zoolog Karl von Frisch. Descoperirile acestuia, ce au vizat dansul albinelor, i-au adus premiul Nobel pentru medicina pe anul 1973.

Citeste si:

Citeste si:
Plagiatul lui Ciucă le-a stricat planurile baronilor liberali: ”Rămânem cu Cîțu până în 2024” - Surse
Plagiatul lui Ciucă le-a stricat planurile baronilor liberali: ”Rămânem cu Cîțu până în 2024” - Surse
Mai mulți lideri cu greutate din PNL plănuiau debarcarea lui Florin Cîțu și instalarea premierului Nicolae Ciucă în funcția de președinte interimar al partidului până în prima parte a...
Jurnalista Emilia Șercan, despre "tehnica" notelor de subsol din doctoratul lui Nicolae Ciucă: "A fost și apărarea lui Victor Ponta"
Jurnalista Emilia Șercan, despre "tehnica" notelor de subsol din doctoratul lui Nicolae Ciucă: "A fost și apărarea lui Victor Ponta"
Emilia Șercan, jurnalista care a făcut public cazul de presupus plagiat în lucrarea de doctorat a premierului României, face precizări în urma explicațiilor oferite de Nicolae Ciucă....