Arhivele secrete ale Mossad: istoria femeii care "vana" teroristi palestinieni

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 23:49
7831 citiri
Arhivele secrete ale Mossad: istoria femeii care "vana" teroristi palestinieni
incredibleimages4u.blogspot.com

Serviciul secret israelian, Mossad, este cunoscut ca fiind unul bine informat, datorita, in primul rand, multitudinii de agenti infiltrati in structurile similare ale altor tari. Dar nici Mossad-ul nu este infailibil, dupa cum o arata si povestea agentului Sylvia Raphael.

Inca de la fondarea sa, in 1948, Israelul s-a aflat intr-o lupta permanenta pentru supravietuire: cu vecinii arabi, palestinienii fiind in fruntea listei. In anii '70 ai secolului trecut, terorismul indreptat impotriva Israelului a cunoscut forme dintre cele mai radicale, internationalizandu-se chiar, prin atacul unor avioane de pasageri sau actiunile gruparii "Septembrie Negru", care, in 1972, a scaldat in sange Jocurile Olimpice de la Munchen. 11 sportivi israelieni au fost ucisi atunci de catre teroristii palestinieni apartinand acestei organizatii, conform Deutsche Welle.

Un episod tragic

Dupa acest atentat fara precedent, guvernul israelian a trasat indicatii clare Mossad-ului: sa identifice si sa-i lichideze pe participantii si organizatorii palestinieni ai macelului, indiferent unde s-ar afla acestia. Sarcina a fost dusa la bun sfarsit, cu succes, sporind si mai mult reputatia Mossad.

Un episod din aceasta vanatoare de teroristi, cu participarea centrala a agentului Sylvia Raphael, s-a incheiat tragic. Cum s-a ajuns al acest deznodamant tragic, dezvaluie cartea lui Moti Kfir, un fost agent de varf al Mossad, si Ram Oren, scriitor israelian de romane politiste.

Ce doi autori, in mod ingenios, isi construiesc cartea ca o biografie dubla si paralela a Sylviei Raphael si liderului "Septembrie Negru", Ali Salameh. Contrastul dintre cei doi eroi nici ca ar fi putut fi mai mare. Pe de o parte o avem pe indrazneata si frumoasa Sylvia, originara din Africa de Sud, nefiind nici macar evreica, dar care, din convingeri morale, se stabileste in Israel, punandu-se in slujba noii sale tari.

De cealalta parte a baricadei, avem un playboy, fiu al unui lider palestinian din FATAH, care, fara nicio dorinta dar sub presiunea mamei sale si a lui Yasser Arafat, se decide sa calce pe urmele tatalui sau.

Esecul Lillehammer

Dupa o pregatire riguroasa, Sylvia Raphael, deghizata sub identitatea jurnalistei canadiene, Patricia Roxbourgh, indeplineste o serie de misiuni periculoase ale Mossad. Ultima dintre acestea a fost participarea la asasinatul din statiunea norvegiana Lillehammer, in vara anului 1973. Sarcina sa era de a-l lichida pe Ali Salameh, dar, din cauza pregatirii slabe a operatiunii si a confuziei asupra tintei, oamenii Mossad-ului au ucis un chelner marocan nevinovat.

Politia norvegiana a capturat mai multi agenti israelieni, printre care si pe Sylvia Raphael. Aceasta a fost condamnata la 5 ani de inchisoare, din care a executat mai putin de doi. Deja pierduta ca agent secret, Sylvia gaseste puterea de a incepe o viata noua. S-a casatorit cu avocatul sau norvegian, mutandu-se cu acesta in Pretoria, Africa de Sud, unde traieste pana la varsta de 68 ani, cand este rapusa de cancer. Spre deosebire de Ali Salameh care nu a reusit sa scape de Mossad, fiind ucis de o bomba teleghidata, in Beirut.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Mossad serviciu secret, #Sylvia Raphael Mossad, #Ali Salameh Septembrie Negru, #atentat Olimpiada Munchen , #descoperire