Atmosfera Terrei se intinde mult dincolo de orbita Lunii - studiu

Joi, 21 Februarie 2019, ora 22:31
8021 citiri
Atmosfera Terrei se intinde mult dincolo de orbita Lunii - studiu
Foto: NASA

Mici "fuioare" de aer terestru au fost descoperite in spatiul indepartat, fapt care sugereaza ca atmosfera Terrei se intinde cu mult dincolo de orbita Lunii, sugereaza autorii unui nou studiu, citati de space.com.

Geocoroana Pamantului - un strat rarefiat de atomi de hidrogen - se intinde pana la o distanta de 630.000 de kilometri in spatiu, potrivit acestui studiu. Prin comparatie, Luna orbiteaza Terra la o distanta medie de 384.000 de kilometri.

"Luna pluteste prin atmosfera Terrei", a declarat autorul principal al studiului, Igor Baliukin, expert la Institutul de Cercetari Spatiale din Rusia. "Nu eram constienti de acest lucru pana cand nu am reanalizat observatii mai vechi, realizate in urma cu doua decenii de sonda spatiala SOHO", a adaugat el.

SOHO (Solar and Heliospheric Observatory), un proiect comun realizat de ESA si NASA, este o sonda spatiala ce a fost lansata in decembrie 1995 pentru a studia Soarele si procesele care produc vanturile solare si coroana solara.

Igor Baliukin si colegii lui au analizat datele de arhiva furnizate de un instrument aflat la bordul SOHO, denumit Solar Wind Anisotropies (SWAN) - care masoara un tip specific de radiatie ultravioleta, denumita radiatie alfa-Lyman. Razele solare interactioneaza cu atomii de hidrogen din geocoroana terestra in lungimea de unda alfa-Lyman, blocata de atmosfera Pamantului (si, din acest motiv, trebuie sa fie observata din spatiu).

Noul studiu a permis cercetatorilor sa alcatuiasca o harta a geocoroanei terestre si sa cuantifice densitatea acestei regiuni din spatiu. Oamenii de stiinta au descoperit ca geocoroana este mai densa pe partea diurna a Terrei, datorita compresiei exercitate de radiatia solara. Insa "mai densa" este un termen relativ: doar 70 de atomi de hidrogen exista intr-un centimetru cub la o altitudine de 60.000 de kilometri pe partea diurna a Terrei si doar 0,2 atomi de hidrogen per centimetru cub exista pe orbita Lunii, au precizat autorii studiului.

"Pe Pamant, i-am spune 'vacuum', asadar aceasta sursa suplimentara de hidrogen nu este suficient de importanta pentru a facilita explorarea spatiala", a explicat Igor Baliukin.

Oamenii de stiinta stiu de multa vreme ca Terra poseda o geocoroana. Intr-adevar, astronautii care au participat la misiunea Apollo 16 organizata de NASA au fotografiat acest element cosmic de pe Luna, in anul 1972. Insa pana la acest studiu, expertii credeau ca distanta pana la care se intinde geocoroana terestra in spatiu era mult mai mica.

"La acea vreme, astronautii de pe suprafata Lunii nu stiau ca erau inconjurati de limitele externe ale geocoroanei terestre", a precizat un alt coautor al studului, Jean-Loup Bertaux, fostul coordonator al proiectului SWAN.

Noua cercetare, publicata saptamana trecuta in Journal of Geophysical Research: Space Physics, ar putea avea implicatii care depasesc sfera activitatilor de pe Terra. De exemplu, planetele care detin atomi de hidrogeni la periferia atmosferei au adeseori vapori de apa in apropiere de suprafetele lor.

"Acest aspect este deosebit de interesant atunci cand cautam planete care detin potentiale rezervoare de apa si care se afla dincolo de granitele Sistemului Solar", a explicat Jean-Loup Bertaux.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#atmosfera Terra orbita Luna , #descoperire