Au fost decernate premiile Ig Nobel 2018. O romanca, printre laureati celor mai traznite cercetari stiintifice

Vineri, 14 Septembrie 2018, ora 22:11
9405 citiri
Au fost decernate premiile Ig Nobel 2018. O romanca, printre laureati celor mai traznite cercetari stiintifice
Foto: Arhiva Facebook/Ig Nobel

Cea de-a 28-a gala Ig Nobel Prize, care recompenseaza cele mai traznite cercetari stiintifice, a fost organizata joi intr-un amfiteatru al Universitatii Harvard. Printre laureatii de anul acesta se afla si romanca Gabriela-Alina Sauciuc, cercetatoare la o renumita universitate din Suedia, care a castigat la categoria antropologie.

Ea a fost recompensata pentru ca a descoperit ca maimutele de la zoo imita vizitatorii la fel de des pe cat vizitatorii imita maimutele.

"Motivul pentru care ne aflam aici este un studiu despre interactiunile spontane dintre cimpanzei si oameni, la o gradina zoologica din Suedia. Scopul nostru era sa vedem daca cele doua specii de primate isi imita reciproc maimutarelile. Asa a fost. Cel mai important, am observat ca maimutareala a dus la prelungirea interactiunii interspecii", a spus Gabriela Sauciuc.

Premiul Ig Nobel pentru medicina a fost castigat de doi americani care au folosit tururile intr-un montagne russe, ca mijloc de accelerare a eliminarii unei pietre la rinichi.

Trofeul pentru economie a fost decernat unei echipe internationale formata din Lindie Hanyu Liang, Douglas Brown, HuiwenLian, Samuel Hanig, D Lance Ferris si Lisa Keepingcare care a investigat cat de eficient este ca angajatii sa foloseasca papusi voodoo pentru a se razbuna pe sefii abuzivi. Potrivit lui Hanyu Liang, folosirea acestor papusi are un efect pozitiv. "Angajatii se simt mult mai bine. Ei simt ca in acest fel li se face dreptate", a declarat castigatoarea.

O alta echipa de cercetatori alcatuita din John Barry, Bruce Blank si Michel Boileau a castigat premiul pentru medicina reproductiva prin studiul lor care a analizat legatura dintre erectie si timbre. "Ne-am gandit sa raspundem la intrebarea What's up Doc?", a declarat unul dintre laureati la primirea premiului.

La acceptarea trofeului Ig Nobel pentru pace, pentru studiul sau privind proferarea de strigate si injurii in timpul conducerii unui vehicul, cercetatorul Francisco Alonso a declarat ca este important sa se puna capat acestui flagel - al furiei manifestate la volan. "Sa ne amintim ca oamenii folosesc masinile si pentru a-si exprima dragostea, ceea ce este mult mai bine decat sa le folosim ca mijloace pentru a semana moartea", a subliniat el.

In fiecare an, 10 premii Ig Nobel sunt acordate cercetatorilor sau personalitatilor care au obtinut rezultate traznite in diverse domenii - de la fizica, la economie, anatomie, medicina sau chiar pace. De multe ori aceste descoperiri sunt inutile, incredibile, sau bizare si starnesc rasul. Laureatii primesc o diploma scrisa de mana si un cec de 10 trilioane de dolari zimbabweeni (1 dolar american echivaleaza cu 35.000.000.000.000.000 de dolari locali) emis in vremea cand aceasta tara era afectata de hiperinflatie.

Premiile Ig Nobel sunt decernate in fiecare an cu o luna inainte de acordarea adevaratelor Premii Nobel. Ig Nobel Prize sunt creatia editorului si fondatorului revistei Annals of Improbable Research, si sunt menite sa celebreze neobisnuitul, sa onoreze imaginatia si sa incurajeze oamenii sa gandeasca in mod neobisnuit.

Citește și:
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
USR a transmis marți, 6 decembrie, că mai sunt 25 de zile până când guvernul trebuie să abroge pensiile speciale, deoarece în caz contrar riscă să rateze un jalon din PNRR. Totodată,...
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marți, 6 decembrie, despre şansele României de a adera la Schengen, că încă sunt discuţii şi negocieri în această privinţă. „Încă se...