Big Bang-ul, recreat la CERN

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 18:03
5811 citiri
Big Bang-ul, recreat la CERN
Foto: AP

Cercetatorii au reusit sa recreeze Big Bang-ul, explozia care se presupune ca a dus la nasterea Universului, in acceleratorul de particule al CERN (Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare) din Geneva.

In acceleratorul LHC (Large Hadron Collider) s-a reusit formarea unui "mini Big Bang" prin ciocnirea unor ioni de plumb, mult mai grei decat protonii folositi pana in prezent, pe data de 7 noiembrie, au anuntat cercetatorii, citati de BBC News.

Prin ciocnirea ionilor, oamenii de stiinta spera sa descopere particula Higgs (cunoscuta si sub numele Particula lui Dumnezeu), care ar rezolva unele inconsistente existe in fizica teoretica.

In urmatoarele patru saptamani, cercetatorii se vor concentra pe analizarea datelor obtinute din coliziunea ionilor. Astfel, ei spera sa afle informatii despre plasma din care s-a format Universul, intr-o milionime de secunda de la Big Bang, in urma cu 13,7 miliarde de ani.

Potrivit cercetatorului David Evans, de la Universitatea din Birmigham, in timpul ciocnirii s-a obtinut cea mai mare temperatura produsa vreodata intr-un experiment.

"Acest proces s-a derulat intr-un mediu sigur si controlat, generand mingii de foc sub-atomice incredibil de fierbinti si dense, cu temperaturi de peste 10 trilioane de grade, de un milion de ori mai fierbinte decat centrul Soarelui. La aceste temperaturi, chiar si protonii si neutronii, care alcatuiesc nucleul atomilor, s-au topit, rezultand o supa densa de quarci si gluoni, cunoscuta sub numele de plasma quarc-gluonica", a declarat David Evans.

Quarcii si gluonii sunt particule sub-atomice, iar sub forma plasmei quarc-gluonica, acestea sunt eliberate de atractia pe care o au in mod natural una fata de alta. Aceasta plasma se presupune ca ar fi existat inainte de Big Bang.

Prin studierea acestei plasme, cercetatorii vor afla detalii despre forta care mentine nucelii atomilor si care este responsabila pentru 98 la suta din masa lor.

Dupa ce vor finaliza coliziunile de ioni de plumb, cercetatorii de la LHC se vor reintoarce la ciocnirea protonilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#big bang, #ciocnire ioni LHC, #accelerator particule CERN , #descoperire
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
draga mea Teodora , nu ne arde de "big-banguri" ; acest big-bang descris de tine , este zero in comparatie cu big-bangul pe care Voicu il poate propaga in univers daca bea cateva sticle de vodca