Boli misterioase

Duminica, 05 Septembrie 2010, ora 19:15
4413 citiri
Boli misterioase
Newsweek

Uneori, stabilirea unui diagnostic este aproape imposibil de realizat, din cauza unor boli care inca mai reprezinta un mister pentru epidemiologi si alti oameni de stiinta.

Sifilisul, spre exemplu, este astazi destul de usor de identificat si tratat, mai ales daca este descoperit in faza incipienta, insa afectiuni precum sindromul oboselii cronice sau fibromialgia ridica destule intrebari ramase fara raspuns.

Iata cateva dintre bolile misterioase ale omenirii, prezentate de newsweek.com.

1. Boala Lyme

Aceasta continua si in prezent sa aiba multe necunoscute pentru specialisti. Este o boala infectioasa produsa de o bacterie transmisa omului prin muscatura de capusa (doar unele sunt purtatoare ale acestei bacterii).

Boala Lyme este foarte greu de identificat deoarece, in cele mai multe dintre cazuri, are o gama de simptome care se confunda usor cu cele ale altor afectiuni, cum ar fi o simpla raceala sau boli mai grave precum scleroza multipla si Alzheimer.

2. Scleroza multipla

Una din problemele acestei boli este ca semnele timpurii pot fi banale senzatii de slabiciune musculara si oboseala sau dificultati de urinare. O alta piedica in intelegerea deplina a acestei boli este lipsa mai multor informatii concrete in ce priveste factorii care o determina, asta desi a fost descrisa pentru prima data prin 1800. Odata ce afectiunea progreseaza, poate fi devastatoare.

3. Sindromul oboselii cronice

Nici la aceasta afectiune nu au fost descoperite cauzele clare si nici nu exista anumite teste specifice pentru diagnosticare. Aceasta este cu atat mai greu de identificat cu cat oboseala face parte din simptomele unei game foarte largi de boli. O diferenta ar fi doar ca oboseala este atat de mare in cazul acestui sindrom incat afecteaza grav nu doar capacitatea de munca, ci si activitatile de recreere si cele sociale.

4. Fibromialgia

Aceasta este caracterizata in principal prin durere difuza si sensibilitate in muschi si tesutul moale. Unii experti dau vina pe dezechilibre biologice, unii pe factori psihologici, iar altii pe ambele. La fel ca si la sindromul oboselii cronice insa, nu exista nu tratament unanim acceptat.

5. Sifilisul

Aceasta boala larg raspandita (se spune ca si marele scriitor rus Lev Tolstoi sau celebrul pictor francez Edouard Manet ar fi avut-o) afecteaza inima si sistemul nervos daca nu este tratata. Desi in prezent poate fi diagnosticata usor prin anumite teste de laborator si tratata cu penicilina, sifilisul a fost un mister pentru cercetatori timp de cateva sute de ani.

6. Lupusul eritematos sistemic

Aceasta este o boala autoimuna (organismul nu face diferenta intre tesuturile proprii si intrusi, atacandu-le deopotriva) ce se manifesta prin inflamatii, dureri si leziuni ale tesuturilor din intregul organism. In stadiile incipiente simptomele sunt usoare, incluzand si oboseala, motiv pentru care este greu de identificat.

Cel mai concludent simptom il reprezinta manifestarile cutanate (rashul - o pata rosie in forma de fluture care acopera nasul si pometii, ulceratiile, petesiile).

7. Sindromul Imunodeficientei Dobandite - SIDA

Virusul HIV, care produce aceasta afectiune, a atras atentia medicilor prin anii 1980, iar in 1981 SIDA a fost declarata boala de sine statatoare. Infectia cu acest virus duce la slabirea si, ulterior, distrugerea sistemului imun. In prezent nu este posibila o vindecare a bolii, ci doar o prelungire a vietii celui care a dezvoltat aceasta afectiune, cu ajutorul medicamentelor antiretrovirale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#boli misterioase, #boli necunoscute deplin, #afectiuni nedeslusite , #descoperire