Ziare.com

Cand conversam, "ne cuplam" ca in Avatar

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 14:14

   

Cand conversam, "ne cuplam" ca in Avatar
Daca v-ati intrebat vreodata cum comunicam asa de usor unii cu altii, acum avem si raspunsul: creierele celor care convereseaza se sincronizeaza intr-o "cuplare neuronala", cea care reprezinta cheia pentru o comunicare eficienta, informeaza site-ul www.news.sciencemag.org .

Pana acum, cercetatorii credeau ca vorbirea si ascultarea sunt doua procese independente. Vorbirea este produsa in anumite parti ale creierului si este inteleasa in altele. Studiile recente, insa, arata ca exista o suprapunere mai mare a celor doua procese.

De exemplu, doi oameni care converseaza incep, in mod inconstient, sa se imite unul pe altul. Folosesc cuvinte similare, tind sa vorbeasca la fel de repede si adopta aceeasi postura a corpului.

Aceasta suprapunere ii ajuta pe oameni sa stabileasca un "teritoriu" comun in timpul conversatiei si chiar sa stie dinainte ce va spune celalalt, declara psihologul Martin Pickering de la Universitatea din Edinburgh si psihologul Simon Garrod de la Universitatea din Glasgow, conform sursei citate.

Pentru a testa aceasta ipoteza, s-au folosit imagini RMN care sa ajute la compararea activarii anumitor zone cerebrale la cei care vorbesc si la cei care asculta.

S-a observat ca exista o sincronizare intre tiparele de activare cerebrala ale vorbitorului si ascultatorului. La cel care asculta, ele se activeaza mai tarziu, la cateva secunde dupa cel care vorbeste.

Testele au mai demonstrat ca fenomenul de "cuplare neuronala" nu apare in cazul in care cineva asculta un vorbitor intr-o limba straina pe care nu o cunoaste, mai informeaza sursa citata.

Asadar, ca ascultatori suntem la fel de activi precum cei care vorbesc. Pastrand proportiile, putem spune ca aceasta "cuplare neoronala" este asemenatoare celei care se produce in filmul "Avatar", bineinteles, la nivel cerebral.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1743 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor