Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cand conversam, "ne cuplam" ca in Avatar

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 14:14
2550 citiri
Cand conversam, "ne cuplam" ca in Avatar
Foto: www.americancorner.hu

Daca v-ati intrebat vreodata cum comunicam asa de usor unii cu altii, acum avem si raspunsul: creierele celor care convereseaza se sincronizeaza intr-o "cuplare neuronala", cea care reprezinta cheia pentru o comunicare eficienta, informeaza site-ul www.news.sciencemag.org .

Pana acum, cercetatorii credeau ca vorbirea si ascultarea sunt doua procese independente. Vorbirea este produsa in anumite parti ale creierului si este inteleasa in altele. Studiile recente, insa, arata ca exista o suprapunere mai mare a celor doua procese.

De exemplu, doi oameni care converseaza incep, in mod inconstient, sa se imite unul pe altul. Folosesc cuvinte similare, tind sa vorbeasca la fel de repede si adopta aceeasi postura a corpului.

Aceasta suprapunere ii ajuta pe oameni sa stabileasca un "teritoriu" comun in timpul conversatiei si chiar sa stie dinainte ce va spune celalalt, declara psihologul Martin Pickering de la Universitatea din Edinburgh si psihologul Simon Garrod de la Universitatea din Glasgow, conform sursei citate.

Pentru a testa aceasta ipoteza, s-au folosit imagini RMN care sa ajute la compararea activarii anumitor zone cerebrale la cei care vorbesc si la cei care asculta.

S-a observat ca exista o sincronizare intre tiparele de activare cerebrala ale vorbitorului si ascultatorului. La cel care asculta, ele se activeaza mai tarziu, la cateva secunde dupa cel care vorbeste.

Testele au mai demonstrat ca fenomenul de "cuplare neuronala" nu apare in cazul in care cineva asculta un vorbitor intr-o limba straina pe care nu o cunoaste, mai informeaza sursa citata.

Asadar, ca ascultatori suntem la fel de activi precum cei care vorbesc. Pastrand proportiile, putem spune ca aceasta "cuplare neoronala" este asemenatoare celei care se produce in filmul "Avatar", bineinteles, la nivel cerebral.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Conversatie descoperire, #cuplare Avatar, #creier RMN, #cuplare neuronala , #descoperire