Cea mai veche scriere din Europa, descoperita in Grecia

Sambata, 02 Aprilie 2011, ora 18:01
25368 citiri
Cea mai veche scriere din Europa, descoperita in Grecia
Foto: stlpublicradio

O tableta inscriptionata cu cea mai veche scriere din Europa, descoperita pana acum, a fost gasita intr-un sat din Grecia.

Semnele gasite pe un fragment al unei tablite de lut din Grecia reprezinta cel mai vechi text descifrabil, cunoscut in Europa, afirma un nou studiu citat de National Geographic.

Tablita de lut, descoperita intr-o livada de maslini din satul Iklaina, a fost creata de un scrib micenian, vorbitor de greaca, intre anii 1450 si 1350 i.Hr., spun arheologii.

Pana la gasirea tabletei, sapaturile de la Iklaina au scos la iveala un palat din perioada timpurie miceniana, un sir de ziduri uriase si un sistem avansat de canalizare, potrivit directorului sapaturilor arheologice, Michael Cosmopoulos.

Cu toate acestea, tableta gasita vara trecuta este cea mai mare surpriza a acestui proiect multianual, sustine Cosmopoulos.

Semnele de pe tableta - care au aproximativ 2,5 centimetri inaltime si 4 centimetri latime - reprezinta exemple timpurii ale unei scrieri cunoscute sub denumirea Linear B.

Folosita de stramosii grecilor, scrierea Linear B consta in aproximativ 87 de semne, fiecare reprezentand o silaba.

In timp ce tablita de la Iklaina reprezinta un exemplu al sistemului timpuriu de scriere din Europa, alte scrieri sunt mult mai vechi, explica profesorul Thomas Palaima, expert in tabletele miceniene.

De exemplu, scrierile descoperite in China, Mesopotamia si Egipt au fost datate inainte de anul 3.000 i.Hr.

Tablita de la Iklaina este "o extraordinara descoperire. Artefactul poate oferi explicatii despre cum erau organizate si administrate vechile civilizatii grecesti" spune Palaima.

#cea mai veche scriere Europa, #tablita scriere veche Grecia, #scriere Linear B , #descoperire