Ziare.com

Cea mai veche sursa de apa de pe Terra, descoperita in Africa de Sud

Marti, 22 Februarie 2011, ora 16:37

   

Cea mai veche sursa de apa de pe Terra, descoperita in Africa de Sud
O echipa internationala de cercetatori a descoperit cea mai veche sursa de apa din lume, in crapaturile din Witwatersrand, un lant de dealuri din Africa de Sud, ea datand de acum mai multe milioane de ani.

Studiul a fost prezentat luni in cadru Conferintei Internationale, a Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintei, la Washington DC, scrie Maxi Sciences.

Pe baza noilor dovezi gasite in zona, echipa de cercetatori a aratat ca sursa de apa subterana din zona deluroasa Witwatersrand, din Africa de Sud, are o vechime de cateva milioane de ani, prezentand o salinitate ridicata precum si compusi chimici rezultati prin dizolvarea in timp a gazelor rare.

Rezultatele studiului au fost publicate si in revista Chemical Biology, concluzia fiind ca sursa de apa subterana descoperita este cea mai veche de pe Terra, are proprietati speciale, precum si o compozitie speciala de gaze rare si neon.

Barbara Lollar de la Sherwood University, din Londra, a precizat ca prezenta elementului neobisnuit neon, care s-a acumulat in milioane de ani in apele subterane a permis analiza apei pentru determinarea varstei ei. In mod similar, semnatura diferitilor compusi chimici si salinitatea ridicata au indicat faptul ca aceasta apa subterana nu a avut niciun fel de contact cu apele de suprafata.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4540 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor