Cei mai mari propagandisti din istorie

Marti, 29 Martie 2011, ora 09:25
2877 citiri
Cei mai mari propagandisti din istorie
Foto: toptenz.net

Sute de milioane de oameni au murit din cauza propagandei si a sistemelor politice. Propaganda reprezinta raspandirea unor informatii, idei si zvonuri, cu scopul de a putea controla o persoana, un grup sau chiar o natiune intreaga. Istoria a cunoscut propagandisti care au influentat decisiv cursul istoriei.

Propaganda este cel mai des folosita pe scena politica. Termenul de propaganda este asociat cu jumatati de adevar, insa adesea se pleaca de la o samanta de adevar. In mainile cui nu trebuie, ea poate deveni chiar periculoasa. Informatiile sunt oferite de Top Tenz.

Joseph Gobbels

Niciun alt om din istorie nu a folosit propaganda cu efecte la fel de ingrozitoare asa cum a facut-o Goebbels. El a fost ministrul Propagandei in Germania nazista si mana dreapta a lui Hitler intre anii 1933-1945. Goebbels a avut abilitatea de a controla fiecare aspect al comunicarii in Germania din acea perioada istorica foarte importanta. El a facut posibile atrocitati precum Holocaustul si violentele la care lumea intreaga a fost supusa.

Goebbels a reusit treptat sa faca din Germania nazista o tara agresiva, gata sa intre intr-un conflict major militar precum cel de-Al Doilea Razboi Mondial. El a pus la cale evenimentele grandioase ale Partidului Nazist. Tot lui i se datoreaza, in mare parte, venirea acestei formatiuni politice la putere in Germania. Goebbels era foarte devotat lui Hitler si il privea aproape ca pe un Dumnezeu. Astfel, el a ales sa moara alaturi de liderul nazist in aprilie 1945, intr-un buncar de sub orasul Berlin, nu inainte de a-i ordona unui doctor sa ii otraveasca toti cei sase copii.

Fredrich Nietzsche

El a fost, poate, cea mai influenta personalitate a secolului al XIX-lea. Scrierile filozofului german despre religie, moralitate, cultura contemporana, filozofie si stiinta au influentat multe revolutii sociale si politice ale secolului 20. Nietzsche era ateu convins, nefiind un propagandist in adevaratul sens al cuvantului. Scrierile sale au influentat decisiv fascismul si nazismul. Ideile sale au fost preluate si de numerosi intelectuali de stanga din prezent.

Karl Marx

Marx a avut o influenta coplesitoare asupra istoriei secolului al XX-lea. Filozof si revolutionar, acesta a pus, prin opera sa principala ("Capitalul") bazele sistemului politic comunist. El era un propagandist de prima mana care sustinea ca proprietatea privata trebuie eliminata. De asemenea, considera capitalismul drept cea mai opresiva forta a omenirii. Multe din ideile sale s-au dovedit inutilizabile si greu de pus in aplicare. Multi dictatori au incercat sa le aplice fortat, totul ducand la moartea a sute de milioane de oameni in ultimul secol.

Al Gore

El a fost vice-presedinte al SUA timp de opt ani, alaturi de presedintele Bill Clinton. A sustinut lupta impotriva incalzirii globale si a fost un adept fervent al "Acordului de la Kyoto". Prin acesta se fixau restrictii severe in privinta emisiilor de gaze cu efect de sera, produse de tarile industrializate. Al Gore este co-producator al filmului documentar "Un adevar incomod", care a castigat un premiu Oscar.

Scopul acestui documentar de lung metraj era de a sensibiliza lumea in legatura cu pericolul incalzirii globale. Cercetari stiintifice ulterioare au aratat ca Al Gore se cam inselase asupra acestui proces, a carui complexitate nu a inteles-o pe deplin. El ramane, totusi, unul dintre cele mai mari voci care sustin miscarea de salvare a planetei.

Michael Moore

Moore s-a remarcat prin documentarele sale satirice privitoare la probleme ale societatii americane si ale lumii intregi. Abilitatea de a amesteca umorul cu unele comentarii politice face din el un personaj cu o anumita influenta in randul unor categorii de oameni cu convingeri politice de stanga. Cu siguranta, documentare precum "Fahrenheit 9/11" si "Sicko", trebuie vazute de orice om preocupat de problemele lumii in care traieste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#propaganda propagandisti germania nazista, #hitler goebbels marx nietzsche , #descoperire