Cele mai spectaculoase descoperiri ale telescopului Hubble

Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 19:19
4935 citiri
Cele mai spectaculoase descoperiri ale telescopului Hubble

Telescopul Hubble a rezistat pe orbita Pamantului timp de 20 de ani, iar in aceasta perioada a schimbat complet tot ceea ce stiam despre univers.

Space.com a facut o lista cu cele mai importante descoperiri facute cu ajutorul telescopului Hubble.

1. Materia neagra

Printre ele se afla si existenta materiei negre. Este invizibila, insa isi dezvaluie existenta prin gravitatie si reprezinta aproape 23% din materia din Univers.

Hubble a ajutat la construirea celei mai mari harti 3D care arata unde exista materie neagra. Pe masura ce se obtin mai multe informatii, poate ca vom afla si ce este exact materia neagra.

2. Satelitii lui Pluto

Hubble a descoperit si doi sateliti ai lui Pluto, Nix si Hydra. In plus, telescopul a realizat si harti care arata schimbarile anotimpurilor pe Pluto.

Descoperirea ca Eris are o masa cu 27% mai mare decat a lui Pluto a facut oamenii de stiinta sa se intrebe daca exista obiecte a fel de masive si in alte zone din univers. Pluto a fost astfel "retrogradata" la categoria de planeta pitic.

3. Cum se nasc planetele

Hubble a privit chiar si in "maternitatile" Universului. A fotografiat norii de gaz si praf din nebuloasa Orion, iar imaginile arata ca acestea sunt asociate cu stelele tinere, fiind premergatoare nasterii planetelor.

4. Exploziile de raze gamma

Sunt cele mai puternice explozii din Univers despre care avem informatii. Elibereaza in cateva secunde la fel de multa energie ca Soarele in aproape 10 miliarde de ani, iar misterul lor a fost elucidat de Hubble.

Hubble a descoperit ca exploziile au loc in galaxii unde se formeaza stele si unde exista foarte putine metale (elemente mai grele decat heliul).

Astfel, s-a ajuns la concluzia ca exploziile sunt provocate de stele care se prabusesc si formeaza gauri negre - galaxiile in care se nasc stele contin multe stele care se prabusesc rapid, iar stelele cu putine metale isi retin masa si formeaza gauri negre.

5. Impactul cometei Shoemaker-Levy 9 cu planeta Jupiter

In 1994, cometa Shoemaker-Levy 9 s-a lovit de planeta Jupiter, iar impactul a fost fotografiat de Hubble. Gravitatia planetei a distrus cometa in mai multe bucati, ducand la 21 de lovituri vizibile.

6. Energia neagra

Observatiile facute cu ajutorul lui Hubble au dus la descoperirea faptului ca Universul se afla in expansiune, iar aceasta expansiune accelereaza. Astfel, Hubble a ajutat oamenii de stiinta sa afle cat de batran este universul.

Cercetatorii cred ca Universul se extinde datorita energiei negre - ce este si cum se manifesta, nimeni nu stie inca, insa oamenii de stiinta incearca sa afle.

7. Gaurile negre

Hubble a descoperit ca gaurile negre exista in fiecare galazie care are un grup de stele in centru. Legatura stransa intre gaurile negre si dimensiunea galaxiilor arata modul in care evoleaza Universul in timp.

8. Lumi extraterestre?

Au fost descoperite pana acum peste 400 de planete in afara sistemului nostru solar, iar majoritatea au fost observate de telescoapele de pe Pamant.

Insa Hubble a facut descoperiri importante in ceea ce priveste planetele extrasolare: a determinat, pentru prima oara, care este compozitia atmosferei pe o planeta si a fotografiat si lumina vizibila de la Fomalhaut b.

Cand s-a nascut Universul?

Hubble a ajutat la calcularea varstei Universului, prin descoperirea faptului ca Universul se extinde. Astfel, am aflat ca Universul are aproape 13,75 miliarde de ani.

Iar faptul ca Hubble, la aproape 20 de ani de la lansare, transmite in continuare imagini uimitoare din Univers este in sine o realizare. Hubble ar mai putea functiona inca cinci ani, in urma ultimelor reparatii.

Citeste si:
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderul PNL Florin Cîțu și apropiații săi din conducerea partidului speră că generalul Nicolae Ciucă nu va trece de votul Parlamentului. Prin urmare, președintele Klaus Iohannis va...
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă orașul Buzău de localitatea Vadu Pașii. La un capăt panglica a fost tăiată...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
google
rank 2
EXIXTENTA LUMII EXTRATEREXTRE EXIXTA.