Ziare.com

Civilizatii care au disparut misterios in istorie (II)

Joi, 26 Iulie 2012, ora 08:15

   

Civilizatii care au disparut misterios in istorie (II)
Continuam si in ziua de astazi sa ne intrebam de ce au disparut in mod misterios numeroase civilizatii prospere, de-a lungul istoriei. Printre culturile care s-au pierdut fara a afla adevaratul motiv se gasesc si cele de la Gobekli Tepe, Angkor sau Niya.

Civilizatii care au disparut misterios in istorie (I)

6. Gobekli Tepe

Una dintre cele mai tainice structuri umane descoperite vreodata a fost construita la Gobekli Tepe in anul 10.000 i.Hr. in Turcia de astazi. O serie de constructii circulare sau monoliti, care contineau sculpturi ce evocau animale a reprezentat un fel de templu pentru triburile nomade din zona.

Nu a fost o resedinta permanenta, desi este posibil ca mai multi preoti sa fi locuit acolo pe parcursul anului. Aceasta a fost prima structura construita de oameni descoperita pana acum si a insemnat probabil punctul culminant al civilizatiei locale mesopotamiene din epoca sa.

7. Angkor

Majoritatea oamenilor nu au auzit de tempul Angkor Wat din Cambogia. El a fost doar o mica parte a unei civilizatii urbane imense din timpul Imperiului Khmer, ce s-a numit Angkor. Orasul a inflorit in timpul Evului Mediu, intre anii 1000-1200 d.Hr. si a numarat un milion de persoane.

Exista o multime de motive care s-au vehiculat in legatura cu disparitia civilizatiei Angkor: un razboi sau dezastre naturale. Acum, cea mai mare parte din oras se afla in jungla.

Acesta a insemnat o minune a arhitecturii si culturii hinduse, iar asezarea urbana a ramas misterioasa deoarece inca nu se stie exact cati locuitori au locuit acolo.

8. Muntele Turquoise

Desi nu orice monument reprezinta o civilizatie pierduta, cazul Minaretului de la Jam este o exceptie. Acesta este o superba realizare arhitecturala medievala, construita in anul 1.100 si care facea parte dintr-un oras din Afganistan.

Vestigiile arheologice arata ca in zona au existat mai multe religii, populatia fiind formata din evrei, crestini si musulmani, ce traia intr-o armonie de sute de ani. Este posibil ca acest Minaret sa fi fost capitala medievala a Afganistanului, numita Muntele Turquoise.

9. Niya

Acum este un loc pustiu din desertul Taklamakan din provincia Xinjiang, China. Cu 1.600 de ani in urma, Niya era un oras prosper aflat intr-o oaza de-a lungul faimosului Drum al Matasii.

Intr-un anumit sens, Niya este o relicva a unei civilizatii pierdute care se intindea pe traseul comercial, care lega China cu Asia Centrala, Africa si Europa. Multe oameni au calatorit pe Drumul Matasii, precum negustori, pelerini religiosi si oameni de stiinta.

10. Nabta Playa

Intre 7.000 si 6.500 i.Hr. o comunitate urbana incredibila a aparut in desertul Sahara din Egipt. Arheologii considera ca populatia de la Nabta Playa a fost precursoarea civilizatiei aparute in marile orase de pe Nil, cateva mii de ani mai tarziu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5645 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Este Simplu !

Sacă Nu au fost distruse de Altii,

s-au distrus Singure de Propria Violentă ...

Aviz Civilizatiunilor Prezente ...

Imperiul Roman S-A distrus din Continua Răutate si Cruzime ...

Sa- format din Violentă ...
A continuat cu Violenta ca UNIC Mod de Prosperitate ...

Sclavul NU era interesat să cerceteze, să inventeze ...

In Plus, au avut si acel *** Sistem de Numeratie, care

NU a permis trecerea de la Aritmetică la Algebră si apoi la Calcul Diferential, Baza Proiectării Masinilor ...

Este de neconceput să :

- ai Mostenirea Culturală Si Tehnică (Empirică ...) a Grecilor
- să ai o Istorie de 12 Secole si să ratezi Revolutia Tehnică, numai pen'că NU ai fost capabil ca Imperiu DECÂT să ucizi si să robesti ...

Dacă evoluau normal, deci rapid, puteau să vină J'de Mii de Boboare Barbare peste Romani ...

Ii asteptau cu Mitraliere, Tunuri, Avioane ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor