Ziare.com

Descoperire de senzatie: Particule extraterestre gasite in gheata Antarcticii (Video)

Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 22:24

   

Descoperire de senzatie: Particule extraterestre gasite in gheata Antarcticii (Video)
O descoperire de senzatie a fost facuta de catre cercetatorii care lucreaza la Observatorul IceCube Neutrino de la Polul Sud. Oamenii de stiinta au gasit primele dovezi ale existentei unor particule extraterestre ingropate in gheata de la Polul Sud din Antarctica.

Cercetatorii au descoperit particule extraterestre care au calatorit de dincolo de sistemul nostru solar pana pe Pamant. Acestea sunt de dimensiuni minuscule si se numesc neutrini, potrivit Fox News.

"In acest context, extraterestru inseamna ca provine de dincolo de sistemul nostru solar. Pentru prima data avem dovezi al unui flux de neutrini de mare energie proveniti din afara sistemului solar", a spus Olga Botner, profesor la departamentul de fizica si astronomie al Universitatii Uppsala din Suedia.

Neutrinii sunt particule elementare, precum electronii, dar le lipseste sarcina electrica. Acesti vizitatori neobisnuiti au fost detectati de catre un imens telescop stiintific ingropat sub gheata de la Polul Sud.

IceCube Neutrino Detector este un observator astronomic al secolului al XXI-lea. Telescopul de neutrini a fost construit la Statia Amundsen-Scott de la Polul Sud, din Antarctica. El dispune de mii de senzori distribuiti pe o distanta de aproape un kilometru si ingropati sub gheata.

"Acesta este cel mai important proiect privind particulele fizice din lume. Noi colectam mai multe date timp de 10 ani", a spus Naoko Kurahashi-Neilson, cercetator la IceCube.

Originea razelor cosmice este un mister. Neutrinii sunt un produs secundar al razelor cosmice, care contin materie de mare energie. Astronomii considera ca aceste raze ar putea veni de la stelele care explodeaza din alte galaxii, dar recunsoc ca ar putea exista si alte surse.

"Ceea ce am vazut au fost neutrinii din atmosfera Pamantului. Dupa 20 de ani, am observat acum un flux de neutrini extraterestri. Un vis care a devenit realiatate", a spus Botner.

"Aceasta 'ploaie'de neutrini extrateresti a cazut intotdeauna pe Pamant. Dar, de-abia acum am fost in stare sa o descoperim", a explicat Botner.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4141 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Neutrino De la Wikipedia

Neutrino
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Neutrino sau neutrinul este o particulă elementară neutră cu spinul 1/2, extrem de ușoară, totuși cu masa mai mare ca 0, ce participă doar in procesele intermediate de interacțiunile slabe și gravitaționale. Neutrino este un lepton. Simbolul său este litera greacă ν (n sau niu).
Existența acestuia a fost prezisă de fizicianul Wolfgang Pauli in 1930
Cuprins [ascunde]
1 Istoricul descoperirii
2 Proprietăți
3 Viteza neutrinilor
3.1 Experimentul OPERA
3.2 Experimentul ICARUS
4 Bibliografie
5 Note
6 Legături externe
Istoricul descoperirii[modificare]

Studiindu-se dezintegrarea beta a neutronilor s-au observat anumite contradicții care puneau sub semnul intrebării legile de conservare a energiei și momentului cinetic. La Congresul Solvay din 1933, Pauli a susținut că aceasta se explică prin faptul că nucleul radioactiv ar emite in același timp cu electronul și o altă particulă care, la sugestia lui Enrico Fermi, a obținut numele de neutrino, ceea ce inseamnă in italiană "micul neutron".
Pe cale experimentală, neutrinul nu și antiparticula asociată, antineutrin bar nu, au fost puse in evidență in 1956 de către Tsung-Dao Lee și Chen Ning Yang.
Proprietăți[modificare]

Neutrinul și antineutrinul se obțin prin dezintegrarea beta (beta ^+ și respectiv beta ^- ):
{}_1^1 p rightarrow {}_0^1 n + e^+ + nu
{}_1^0 p rightarrow {}_1^1 n + e^+ + bar nu.

Sunt cunoscute trei tipuri de neutrino:
cel electronic, νe
cel miuonic, numit și neutrino miu (μ), νμ
cel tauonic, numit și neutrino tau (τ), ντ.
Fiecare neutrino, la interacțiunea cu alte particule, se poate transforma numai in leptonul asociat.
Neutrinii sunt la fel de răspandiți in Univers ca și fotonii și sunt creați in: dezintegrarea beta, captura electronilor și cea a miuonilor, la dezintegrarea particulelor elementare. Totuși, proprietatea specifică a neutrinului este interacțiunea sa deosebit de slabă cu materia: este cea mai slabă interacțiune din toate interacțiunile cunoscute ale fizicii nucleare. De aceea, deși este foarte răspandit, detectarea neutrinului este extrem de dificilă, el putand să străbată prin toate corpurile "normale" (cum ar fi o macromoleculă, un obiect metalic, corpul omenesc, soarele, norii cosmici intergalactici), dar fără a interacționa cu acestea și fără a intampina vreo piedică.
Proprietatea aceasta a făcut ca in ultimii ani particulele neutrino să caștige enorm in importanță pentru astronomie și astrofizică, devenind posibilă detectarea exactă a sursei lor cosmice (de exemplu miezul soarelui, regiunea din spatele unor nori cosmici opaci pentru lumină și altele) cu ajutorul unor aparaturi mari, complexe și speciale, care pot fi considerate a fi telescoape.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor