Ziare.com

Terra ni se dezvaluie: Descoperire despre copilaria planetei - Ii datoram existenta noastra

Vineri, 31 Iulie 2015, ora 19:42

   

Terra ni se dezvaluie: Descoperire despre copilaria planetei - Ii datoram existenta noastra
Campul magnetic al Pamantului s-a format in urma cu cel putin 4,2 miliarde de ani, mult mai devreme decat s-a crezut initial, conform unui nou studiu bazat pe examinarea unor mici cristale descoperite intr-un afloriment din vestul Australiei.

Campul magnetic al Pamantului este conditie sine qua non a existentei vietii, protejand biosfera de nepotolitul vant solar, care, in absenta acestui camp magnetic, ar lasa planeta fara atmosfera si fara apa. Exista insa controverse cu privire la perioada in care s-a format acest scut generat de nucleul Pamantului.

"In absenta campului magnetic planeta noastra nu ar fi decat o roca stearpa", afirma John Tarduno, geofizician la Universitatea din Rochester, transmite Reuters.

Studii anterioare indicau ca Pamantul a inceput sa aiba camp magnetic in urma cu aproximativ 3,5 miliarde de ani, adica la 1 miliard de ani dupa formarea sa ca planeta. Noul studiu indica faptul ca Terra era protejata de acest scut inca din perioada ei de "copilarie", la aproximativ 300 de milioane de ani dupa formare.

"Vantul solar era mult mai intens acum 4 miliarde de ani. Capacitatea sa eroziva era probabil de 10 ori mai puternica decat in prezent. In lipsa unui camp magnetic protector, Pamantul nu ar fi avut nici atmosfera si nici apa", conform lui Tarduno, coordonatorul acestui studiu publicat in ultimul numar al revistei Science.

Studiul s-a concentrat asupra unui mineral denumit magnetit, continut in vechi cristale de zircon descoperite in regiunea australiana Jack Hills. Analiza magnetitului ofera date despre intensitatea campului magnetic al Pamantului in perioada in care acest mineral a devenit incastrat in zircon.

S-a confirmat: cel mai vechi fragment de pe Terra are 4,4 miliarde de ani

Cercetatorii au examinat magnetit din cristale de zircon de 0,1 - 0,2 milimetri si cu o vechime estimata la 3,2 miliarde pana la 4,2 miliarde de ani, ajungand la concluzia ca in aceasta intreaga perioada de 1 miliard de ani din "copilaria" Pamantului planeta noastra a dispus de camp magnetic.

In absenta campului magnetic viata nu ar fi aparut pe Pamant.

In sistemul nostru solar exista doar doua planete telurice care dispun de camp magnetic: Mercur si Pamantul. In urma cu cateva miliarde de ani si planeta Marte a dispus de un astfel de scut, insa l-a pierdut si a devenit expusa vantului solar, pierzandu-si atmosfera si apa si devenind desertul rosiatic pe care-l putem vedea in prezent.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 9055 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Omul si Pamintul

In scurta mea existenta pe acest pamint (acum si aici),..imi dau seama ca omul este ostil propriei planete pe care locuieste; de unde sa-i mai datoreze existenta cind solurile si subsolurile planetei se afla in posesia si proprietatea unora dintre oameni;... l-au impartit, l-au ciopirtit, l-au facut praf si pulbere; insa eu vreau sa cred ca va veni acel moment care va schimba radical atitudinea omului transformindu-l dintr-un simplu beneficiar intr-un factor responsabil pentru viata planetei si pentru mediul sau de viata.
ps. si-mi vine in minte intrebarea; Omul sfinteste cu adevarat locul ??

 

E clar ca suntem foarte probabil in perioada de copilarie

a civilizatiei umane. E foarte probabil ca pe scala intregii istorii umane, intamplarea face ca noi sa traim acum, in aceasta epoca primitiva, de inceputuri. Istoria umanitatii ce va urma dupa noi va fi cu mult mai lunga decat cea de pana acum, e foarte putin probabil sa fie altfel.
Probabil peste cateva mii de ani omenirea va privi la epoca pe care o traim acum ca la o epoca barbara, salbatica, o epoca in care mai existau inca razboiaie si frontiere pe Pamant.
Pentru a se ajunge la momentul de care vorbiti va trebui probabil ca omenirea sa fie organizata intr-un singur stat federal mondial democratic iar pentru asta e nevoie ca mult mai multi oameni decat acum sa se simta in primul rand cetateni ai lumii, sa aiba o identitate mondiala. Va veni si vremea asta, e doar o chestiune de timp. Epoca curentelor nationaliste si chiar ultra nationaliste, in care traim inca acum, va fi considerata probabil in viitor asa cum sunt considerate acum epocile tribale din trecut.
Din pacate nu exista o viziune pe termen lung despre viitorul umanitatii. In scoli istoria ne invata sa privim spre trecut, dar nimeni nu ne invata sa privim destul de mult si destul de departe spre viitor.
In orice caz e clar ca suntem deocamdata in perioada de frageda copilarie a umanitatii, in stadiul asta suntem deocamdata. Schimbarile de mentalitate necesita timp, se produc treptat, prin schimbarea generatiilor.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor