Comori uimitoare descoperite pe fundul marii

Marti, 25 Iunie 2013, ora 18:18
15016 citiri
Comori uimitoare descoperite pe fundul marii
Foto: Listverse

Pe fundul marilor au fost descoperite, de-a lungul vremii, multe comori care contineau tone de lingouri de aur, monede din aur si argint, bijuterii si alte artefacte pretioase.

Cea mai valoroasa comoara gasita este cea din Gibraltar, aceasta constand in 17 tone de monede, valorand o jumatate de miliard de dolari.

Potrivit UNESCO, exista mai mult de trei milioane de epave pe fundul marilor, imprastiate in toata lumea. Pentru a le scoate la suprafata, omenirea ar avea nevoie de 400 de ani. In plus, comorile ar valora sute de miliarde de dolari, relateaza Listverse.

1. Cea mai mare comoara - 500 de milioane de dolari

In 2007, compania de explorari marine Odyssey a scos din Gibraltar 17 tone de monede, dintr-o epava din epoca coloniala. Comoara a fost cea mai mare descoperita vreodata in lume.

Tezaurul a fost numit de experti "fara precedent" si fara comparatie. Insa, guvernul spaniol a depus o plangere, sustinand ca tezaurul i-ar apartine, motivand ca ar proveni de pe nava Nuestra Senora de las Mercedes, o fregata spaniola scufundata de britanci in 1804.

Dupa 5 ani de litigii, instantele de judecata au decis in favoarea Spaniei si comoara a fost inapoiata acesteia.

2. Atocha, 450 de milioane de dolari

Nuestra Senora de Atocha a transportat bijuterii, argint, aur, cupru si s-a scufundat in largul coastelor Floridei in 1622. Comoara a fost atat de mare, incat a fost nevoie de doua luni pentru a fi scoasa din adancuri. Desi Spania a incercat sa localizeze epava, ea nu a fost gasita niciodata.

3. Vasul piratilor, 400 milioane de dolari

Nava Whydah este importanta deoarece este singura corabie apartinand piratilor care a fost gasita vreodata. Ea a fost nava amiral a lui "Black Sam" Bellamy, celebrul capitan al piratilor.

Epava a fost descoperita in 1984, ea contiand mai mult de 200.000 de artefacte, precum tunuri, monede si bijuterii de aur.

4. SS Gairsoppa, 200 de milioane de dolari

SS Gairsoppa a fost scufundata de un submarin german in 1941. Nava era incarcata cu argint, tezaurul costand 600.000 de lire sterline, dupa valoarea banilor la acea vreme. In 2010, compania Odyssey a scos 48 de tone de argint de pe fundul Oceanului Atlantic.

5. Comoara cu lingouri

Geologii marini care lucrau la o mina de diamante din Africa au fost uimiti cand au descoperit o epava ingropata pe o plaja. Nava a esuat langa coasta Africii, iar comoara de la bordul sau a fost scoasa la suprafata.

Aceasta consta in 22 de tone de lingouri, 6 tunuri, sabii, monede de aur si colti de elefant, toate incarcate candva pe Bom Jesus, care a disparut in anul 1533 in largul coastelor Africii de Vest.

6. Tezaurul de pe SS Republic, 120-180 de milioane de dolari

SS Republic s-a pierdut in timpul unui uragan, in 1865, in largul coastei din Georgia, ea transportand monede de aur. S-au recuperat 51.000 de monede de aur si argint, impreuna cu alte 14.000 de artefacte.

7. Comorile din Antikythera, 120-160 milioane de dolari

In 1900, scafandrii au descoperit o epava pe insula Antikythera din Grecia. In 1976, s-a recuperat cea mai importanta parte a incarcaturii. S-au gasit celebrul mecanism Antikythera, monede, bijuterii, ceramica si statui. Unul dintre cele mai bine conservate artefacte a fost o statuie remarcabila din bronz, care a fost realizata in anii 300 i.Hr.

8. Corabia cu aur, 100-150 milioane de dolari

Nava SS Central America a disparut in timpul unui uragan in 1857. Ea transporta 15 tone de aur. Unul dintre lingourile de aur descoperite a devenit cea mai importanta piesa din aur din lume, dupa ce a fost vanduta cu 8 milioane de dolari, un record mondial la momentul incheierii tranzactiei.

9. Nava Belitung, 80 de milioane de dolari

Belitung a fost prima nava araba care a fost descoperita si excavata. Ea a fost gasita in largul coastei Indoneziei. S-au descoperit la bordul sau aur si obiecte ceramice ale dinastiei Tang. Dupa excavare, marfa a fost achizitionata de guvernul din Singapore.

10. Salcombe, Anglia - neevaluata

In jurul anilor 1.200-900 i.Hr., un vas a esuat pe coasta din Devon, Anglia. In momentul scufundarii, Babilonul era inca infloritor. Descoperirea a fost facuta in 2010. Arheologii au gasit pana acum 300 de artefacte din cupru, lingouri din staniu si multe bijuterii.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#comori lingouri aur epave, #cele mai mari comori epave, #comori descoperite fundul marii, #epave tezaur , #descoperire