Continentele reflecta conditiile din centrul Pamantului

Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 17:42
4338 citiri
Continentele reflecta conditiile din centrul Pamantului

Un grup de cercetatori francezi considera ca a stabilit legatura dintre doua din marile descoperiri ale sec. XX, in domeniul geofizicii si anume intre pozitionarea placilor tectonice si modificarea directiei campului magnetic al Terrei.

Cercetatorii de la Ecole Normale Superieure, CNRS si Institutul de Fizica a Pamatului din Paris sustin ca, in cursul unei perioade geologice, localizarea continentelor este legata de frecventa inversarii campului magnetic terestru, scrie Physics World.

Inversarea campul magnetic al Pamantului a determinat rata de deplasare si distributie a placilor tectonice.

In figura este prezentata simetria continentelor fata de Ecuator in diferite momente ale istoriei Pamantului.

De-a lungul istoriei Terrei, campul magnetic s-a inversat de mai multe ori, la intervale neregulate de timp. Cercetatorii de la CNRS ofera insa doar un raspuns partial referitor la originea si natura inversiunilor magnetice, aratand ca aceste schimbari ale polaritatii terestre depind de distributia placilor tectonice de pe suprafata globului in ultimii 300 de milioane de ani, se precizeaza in articolul original publicat pe site-ul CNRS si in revista de specialitate Geophysical Research Letters.

Campul magnetic al Pamantului este produs de fluxul de fier lichid care exista in nucleu, la peste 3.000 km de suprafata Pamantului. Experimentele realizate si modelarea pe calculator din ultimii cinci ani au aratat ca o schimbare se produce atunci cand miscarea de metal topit nu mai este simetrica fata de planul ecuatorial.

Aceasta "rupere de simetrie" ar fi graduala si ar incepe intr-o zona la granita dintre nucleul topit si manta. Concluzia studiului este ca gradul de asimetrie a variat in acelasi ritm cu rata de inversiuni ale polilor magnetici, in timp de sute de milioane de ani.

Ce inseamna acest lucru cu privire la mecanismul care sta la originea inversiunilor magnetice?

Oamenii de stiinta au in vedere doua scenarii. In primul rand, placile de baza ar putea fi direct responsabile de variatiile in frecventa de inversari, dupa scufundari in manta in zonele de subductie, placile tectonice nu au reusit sa modifice fluxul de fier topit din nucleu. In al doilea rand, miscarile placilor tectonice ar reflecta numai amestecarea materialului, care determina modificarile din manta, si in special la baza ei.

In ambele cazuri, miscarile sunt cu mult in afara nucleul de roca topita, fapt care determina asimetria fluxului in miezul lichid, si ar determina frecventa de inversiuni magnetice. Echipa franceza sugereaza ca aceste conditii la limita nucleu-manta pot fi corelate cu convectia manta-nivel tectonic.

Ei speculeaza faptul ca aceasta "simetrie de rupere" in adancurile Pamantului poate fi reflectata in distributia pozitionarii continentelor, in fiecare emisfera cuantificand simetria nord-sud si realizand o modelare 2D spectaculoasa.

Ronald Merrill, cercetator si specialist in domeniul geomagnetismului de la Universitatea din Washington, spune ca recentul studiu incita deja atentia cercetatorilor internationali din domeniu.

In acelasi timp, Ulrich Christensen, specialist in geofizica la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Sistemului Solar, este mai rezervat desi are o pozitie similara: "corelatia este suficient de buna pentru a explora in continuare ideea, dar este mult prea sugestiva decat convingatoare".

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#continente centrul Pamantului, #pozitionare placi tectonice, #camp magnetic Terra , #descoperire