Ziare.com

Craniul unui copil din "Epoca de Gheta", descoperit in Alaska

Sambata, 26 Februarie 2011, ora 20:42

   

Craniul unui copil din "Epoca de Gheta", descoperit in Alaska
Craniul unui copil din perioada paleoindiana, descoperit recent in America de Nord, ofera cercetatorilor noi perspective de abordare a perioadei "Epocii de Gheata" - Ice-Age Culture.

In situl arheologic, cercetatorii americani au descoperit scheletul incinerat al unui copil de trei ani, acesta avand o vechime de aproximativ 11.500 de ani, scrie Science Daily.

Descoperirea cercetatorilor de la Universitatea Fairbanks din Alaska este de-a dreptul spectaculoasa, intarind teza conform careia constinentul american a fost populat prin migrarile umane din extremul Asiei.

Arheologii au descoperit o casa, unelte din piatra folosite pentru taiat, resturi de animale mici si de pasari.

Coordonatorul studiului publicat si in revista Science, Ben A. Porter, considera ca toate ramasitele descoperite seamana foarte mult cu cele gasite in estul Siberiei, intarind astfel ipoteza conform careia, in urma cu 13.000 de ani, oamenii din Asia au migrat in America de Nord, in regiunea Beringian Bridge.

Brooks Hanson, director adjunct al Fundatiei Nationale pentru Stiinte, considera ca descoperirea aduce o contributie importanta la intelegerea locuitorilor zonei si a culturii Beringia (Marea Bering este cunoscuta sub numele de Beringia).

Scheletul copilului descoperit in situl Sun Upper River a fost denumit de arheologi Xaasaa Cheege Ts'eniin, acesta pastrandu-se extraordinar de bine pentru vechimea pe care o are.

Cercetatorii au descoperit faptul ca copilul a fost incinerat in vatra casei, de forma ovala, avand o adancime de 45 de centrimetri, dupa care podeaua a fost sigilata cu pietre, existand indicii clare ca locuitorii asezamantului au parasit locul dupa acest nefericit eveniment.

Concluzia americanilor este ca exista diferente clare intre siturile vechi descoperite pe continentul America de Nord. Acesta noua descoperire confirma inca odata versatilitatea unei civilizatii evoluate de vanatori si pescari din estul Asiei, care au migrat in Alaska.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1885 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor