Descoperire ce bulverseaza legile naturii: plante ce fac fotosinteza in bezna

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 20:15
9197 citiri
Descoperire ce bulverseaza legile naturii: plante ce fac fotosinteza in bezna
Foto: io9

Cercetatori chinezi si britanici au facut o descoperire care da peste cap legile naturii. In pesterile intunecate din China s-au gasit urzici care realizeaza procesul de fotosinteza intr-o bezna aproape totala, existand doar 0,02% lumina solara.

O farama de viata ascunsa in pesterile intunecate din sud-vestul Chinei supravietuieste din era glaciara a Pamantului. Nu e vorba de niciun mamut acolo, doar de niste plante care ne-ar putea sa intelegem mai bine lumea de acum 30.000 de ani, informeaza io9.

Cercetatorii de la Academia chineza de Stiinte si de la Muzeul de Istorie Naturala din Martea Britanie au identificat sapte specii de urzici, in provinciile Guangxi si Yunnan, care sunt complet diferite de vegetatia tropicala, ce domina regiunea.

Urzicile sunt intalnite doar in cele mai intunecate colturi ale unor pesteri din aceste provincii, locuri in care lumina soarelui nu a intrat niciodata. Urzicile supravietuiesc doar cu 0,02% din lumina astrului, un nivel de luminozitate care mai poate fi gasit doar in adancurile oceanelor.

"Plantele cresc in fundul unor pesteri in conditii de intuneric aproape total. Asta inseamna ca fotosinteza lor e mai speciala. Ele isi activeaza, probabil, procesul de fotosinteza foarte repede, ceea ce le permite sa profite de impulsurile scurte de lumina.

Aceste plante ar putea fi niste relicve ale unui climat rece anterior, care seamana cu cel al pesterilor", a spus Alex Monro, cercetator la muzeul britanic.

Acest fapt ridica mari semne de intrebare. Urzicile nu se potrivesc cu viata plantelor din jur si este neobisnuit ca ele sa existe intr-un asemenea ecosistem. Pentru a gasi un mediu posibil, in care aceste urzici sa fi putut exista, ar trebui mers inapoi in timp, pana in era glaciara.

Aceste urzici care cresc in pesteri ar putea reprezenta ultimele vestigii ale erei glaciare, care a dominat candva planeta.

Exista o singura alta posibilitate. Este posibil ca urzicile sa nu fi depins de mediul inconjurator, ceea ce inseamna ca au aparut independent in pestera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#plante fotosinteza intuneric, #fotsinteza intuneric pestera china, #urzici fotosinteza bezna, #urzici era glaciara , #descoperire